Vasar-rihukana (Macrocephalos maleo) on Sulawesi saarel elav kanasuurune musta kiivrisarnase otsmikuga lind, keda on looduses alles vaid 5000-10 000 isendit. Linnupoegade väljahaudumiseks on neil vaja päikesekuuma liiva või vulkaani poolt soojendatud maapinda, vahendab Novaator AP uudist.

USAs tegutsev looduskaitseühing Wildlife Conservation Society tegi koostööd kohalike keskkonnakaitsjatega, et oma valdusesse saada ja kaitsta 14-hektarilist rannariba Sulawesi põhjaosas, kus asub umbes 40 vasar-rihukana pesa.

Sulawesi on üks Indoneesia 17 000 saarest. Keskkonnakaitsjad maksid lindudele mõeldud eraranna eest 12 500 dollarit, et aidata ohustatud liigil säilida.

"Kaitsealuses piirkonnas aidatakse juba praegu tõsta teadlikkust selle ohustatud linnuliigi kohta," ütleb John Tasirin, WCS-i programmi koordinaator saarel. Teavitustöö on eriti oluline, sest inimesed on peamiseks ohuks erakordse linnuliigi säilimisele. Külaelanikud kaevavad nimelt sageli üles liiva sisse maetud linnumunad ning kasutavad neid söögiks.

Musta selja, roosa kõhu, kollase näo ja punaka nokaga vasar-rihukana muneb hiiglaslikke mune, mille lind matab liiva või mulla sisse. Seal linnupojad kooruvad, ronivad seejärel maapinnale ning on kohe võimelised lendu tõusma ja enda eest hoolitsema.

"Vasar-rihukanade populatsioon väheneb pidevalt," ütleb Suurbritannias asuva linnukaitseühingu BirdLife International esindaja Martin Fowlie. „Igasugune selle liigi kaitsmiseks mõeldud tegevus on väga oodatud."