Teadlased katsetasid viiruserakke põievähiga patsientide ravimiseks ning selgus, et nädal enne operatsiooni organismi viidud rakud ründasid agressiivselt vähirakke, kuid jätsid terved rakud puutumata. Ühe patsiendi puhul ei leitud pärast katset seejuures organismist ühtegi vähirakku. Kokku katsetati viirust vähiraviks 15 patsiendil.

Teadlaste hüpotees enne katset oli, et külmetusviiruse abiga hakkab keha kasvajale rohkem vastu ning seda kinnitas ka katse - pea kõigilt patsientidelt leiti uriiniproovidest hukkunud viiruserakke, mis viitas ka hukkunud vähirakkudele.

Viirus nakatas vähirakud ning hakkas seejärel iseend paljundama, aidates nii rakud hävitada. Siinkohal on oluline roll inimese immuunsüsteemil - kuna põiekasvajatel üldiselt immuunrakud puuduvad, ei saa inimese immuunsüsteem kasvaja vastu võidelda. Külmetusega nakatunud rakud aga aktiveerivad ka immuunsüsteemi ning organism hakkab kasvajale vastu.

Antud ravi on eriti oluline just põievähi puhul, millele siiani efektiivne ravi puudub. "Selle ravi nõuab tihti jõulist ja pikaajalist ravi. Praegused ravimeetodid on tihti ebaefektiivsed ning inimestele mürgised, seega on uute ravimeetodite leidmine hädavajalik," ütles Surrey Ülikooli onkoloogiaprofessor Hardev Pandha.

Tema sõnul võikski see uus ravi olla Coxsackie-viirus. "Kõigi patsientide puhul täheldati organismi koormuse vähenemist ning vähirakkude hukkumise tõusu. Kõigest nädala pikkuse raviga kadusid ühe patsiendi kehast vähirakud üldse. Eriti oluline on veel see, et mitte ühelgi patsiendil ei täheldatud olulisi kõrvalnähtusid," selgitas Pandha viiruse kasutamise positiivseid külgi.

Surrey Ülikooli teadur Nicola Annels lisas, et kuigi traditsiooniliselt on viirused haiguste põhjustajad, on neid võimalik õigel hetkel kasutada ka meie raviks. "Coxsackie-viirus võib muuta seda, kuidas me vähki ravime ning isegi pakkuda alternatiivi keemiaravile," arvas ta.