Esimest korda on teadlased leidnud, et viiruste sissetungi pelga takistamise asemel suudavad antikehad tegelikult toimida ka pärast seda, kui viirus on juba tervetesse rakkudesse sisenenud, vahendab The Daily Telegraph.

Läbimurre võib kaasa tuua sellised uue põlvkonna viirusevastased ravimid, mis nakkustega võitlemiseks võimendavad organismi enda kaitsemehhanisme.

Ekspertide hinnangul võivad juba kümne aastaga jõuda apteegiletile vastavatoimelised tabletid ja pulbrid, mis säästaksid kümneid miljoneid inimesi ülemiste hingamisteede viirusnakkustest, näiteks talvisest oksetõvest, mida põhjustab noroviirus.

Ajakirjas Proceedings of the National Academy of Sciences kajastamist leidnud uurimuse kohaselt võivad antikehad rakkudesse siseneda viiruste sissetungiga samaaegselt, käivitades sel moel reaktsioone, mis võimaldavad valgul TRIM21 haigusidu rakust väljutada.

„Arstide käsutuses on bakternakkustega võitlemiseks palju antiobiootikume, aga vähe ravimeid viiruste tõrjumiseks," ütleb uurimus juhtiv autor, Cambridge’i ülikooli doktor Leo James.

"Ehkki uurimistöö on alles algusjärgus ning me ei tea veel, kas sama mehhanismi abil on võimalik vabaneda kõigist viirustest, oleme ometi elevil, et meie avastused võivad olla aluseks mitmetele uurimisvaldkondadele uute ravimite väljatöötamise vallas.”

Neile, kes ei jaksa kümme aastat ravi oodata, peaks lootust andma eraldiseisev uurimus USA-st, mille raames hiljuti leiti, et regulaarne kehaline treening võib poole võrra kahandada külmetushaigusse nakatumise riski ja leevendada lisaks haiguste sümptomeid.

Apalatši osariikliku ülikooli uurijad leidsid, et treeningtsüklid ärgitasid organismis ringlevaid immuunsüsteemirakke suuremale aktiivsusele.

Tuhande kuni 85-aastase täiskasvanud katsealuse hingamisteede tervislikku seisundit seirati 2008. aasta sügisel ja talvel 12 nädala vältel ning järeldati, et kehalise treeningu seansid tingisid immuunsüsteemirakkude osakaalu ajutise kasvu organismis.

Ehkki immuunsusrakkude tase taandub mõne tunni jooksul, leiavad teadlased, et harjutused võivad parendada organismisisest immuunsusseiret haigustekitajate suhtes, kahandades niiviisi ülemiste hingamisteede haigustesse nakatumise määra ja leevendades nende haiguste sümptomatoloogiat.

Ameeriklaste uurimus toetab ka varasemaid tulemusi, mis on näidanud, et ohter puuviljasöömine ja stressi vältimine pärsivad külmetushaigustesse nakatumist.

Jälgi Forte teadusuudiseid ka Twitteris!