Teadlased eesotsas Crystal Smith-Spangleriga tegid nimelt ülevaate enam kui 200 varem avaldatud selleteemalisest uurimistööst ja väidavad nüüd ajakirjas Annals of Internal Medicine, et mõlemad toidukategooriad, tava ja mahe, sisaldavad põhilisi toitaineid üsna ühepalju. Olgu siis rasva, valke või vitamiine, vahendavad Vikerraadio Teadusuudised.

Tõsi, Smith-Spangler ja ta kaasautorid on sunnitud tunnistama, et kahjurimürgi- ehk pestitsiidijääke võib tavatoidus kohata sagedamini kui mahetoidus. Aga jällegi, vaatluse alla võetud uurimustes jäi toidus sisalduvate pestitsiidide kogus üldiselt ikka valitsuse lubatud normi piiresse. Mõnedest uuringutest tuli ka välja, et mahepiim sisaldab oomega-3-rasvhappeid rohkem kui tavapiim - üldiselt suuremat vahet ei tuvastatud.

Lohutuseks mahetoidusõpradele võib aga lisada, et üksainuke teadusuuring, isegi kui see on varasemaid uuringuid kokkuvõttev ülevaateuuring, ei too päevavalgele lõplikku ja püsivat tõde. Uuringuid tuleb veel ja kunagi saavad kõik oma veendumustele tuge.

Vaata veel: Organic food 'not any healthier' (BBC)