See võib kõlada pööraselt, aga tänavu Indias New Delhis toimunud, India biotehnoloogiaministeeriumi ning Bill ja Melinda Gatesi sihtasutuse korraldatud innovatiivsete käimlate messil Reinvent the Toilet Fair esitles BRL-i töörühm maailma esimest toimivat pissuaari, mis suudab mobiiltelefoni akut laadida ainuüksi kusest ammutatud elektrivooluga.

“See on väga lihtne. Pissuaari äravoolutoru suubub otse karpi, mis sisaldab mikroobseid kütuseelemente. Nii lihtne see ongi,” selgitas BRL-i juures tegutseva Bristoli bioenergeetikakeskuse juhataja professor Yannis Ieropoulos telefoniintervjuus uudistekanalile CNBC.

Bristoli robotitehnika laboratoorium on Lääne-Inglismaa ülikooli ja Bristoli ülikooli koostööprojekt.

“Mingit pumpamist ei toimu, paigaldatud pole mingisuguseid kavalaid filtreid või membraane. Uriin voolab otse torusse ja sealt mikroobsete kütuseelementide juurde,” lisas prof Ieropoulos.

Mikroobsed kütuseelemendid (ingl MFC; microbial fuel cell) sisaldavad elusaid looduslikke mikroorganisme, mis toituvad kuses sisalduvatest ainetest ja toodavad hingamistegevuse kõrvalsaadusena elektrone. Elementidesse paigaldatud elektroodid aitavad elektrone teisaldada ja tekitavad vooluringi ühendatult elektrivoolu.

Prof Ieropoulose juhitud projekti on teiste hulgas rahastanud Bill ja Melinda Gatesi sihtasutus.

Maailmas väljutatakse aastas ainuüksi inimpõitest rohkem kui kuus triljonit liitrit uriini, mis tähendab, et tegemist on kõigile kättesaadava, potentsiaalselt revolutsioonilise taastuvenergia allikaga.

Prof Ieropoulos ei näe põhjust, miks lisaks arengumaade kogukondade abistamisele ei võiks kuse-elektrivoolu rakendada ka jõukamal järjel ühiskonnad. “Nüüdismaailmas me lihtsalt kasutame tualetti, tõmbame vett ja ongi kõik. Selles osas ei pea midagi muutuma,” rääkis ta.

“Me tahame öelda, et iga olemasolevat tualetti igas võimalikus taristus saab kohaldada mikroobsete kütuseelementide kasutamiseks, nii et veega allaloputatud jäätmetest toodetakse elektrivoolu samal ajal, kui need mööda torusid liiguvad,” lisas professor.

“Ainult uriinist räägime me lihtsalt seetõttu, et me pole tahke roojaga katseid teinud. Mujal maailmas on teised töörühmad ametis rooja võimaluste uurimisega ja, uskuge mind, tualetist ammutatava energia vallas on maailmal veel palju avastada.”