Varauusaegsed alkeemikud oleks praegu kadedad, sest kuigi Inglismaal Southamptoni ülikoolis pole küll õpitud kulda looma, osatakse seal kullale nüüd erinevaid värvitoone anda.

Avastuse taustal on varasem Moskva ülikooli kasvandik Nikolai Želudev, kes juhib Southamptoni ülikoolis nanofotoonika ja metamaterjalide töörühma. Nad on juba võimelised tootma punast või rohelist kulda ja nende tehnoloogia peaks võimaldama muuta ka hõbeda või alumiiniumi värvi, vahendab BBC.

Asja sisuks on lühidalt öeldes see, et metalli pinnale pressitakse mikroskoopilisi kõrgendatud või kallutatud mustreid, mis neelavad või peegeldavad valgust erinevalt. Mustrite kuju, kõrgus või sügavus mõjutab valguse murdumist ja värv tekibki sellest kuidas valgus metalliga suhestub.

Näiteks selline objekt, mis peegeldab tagasi vaid punast valgust ja neelab endasse kõik teised lainepikkused, paistabki inimsilmale punasena.

Professor Želudevi avastuse eesmärk pole küll puhtalt teaduslik, eesmärk on ikka see ka rahaks teha, kui näiteks juveelitööstus nende avastusest huvituma peaks. Ühtlasi leiab ta, et see tehnoloogia peaks aitama ka rahatähti ja dokumente turvalisemaks muuta, kuna selliseid metallribasid on veelgi raskem võltsida.

Sama töörühm otsib ka võimalusi esemeid, sh ka sõjatehnikat inimsilmale nähtamatuks muuta: