Kuidas sai kolibakterist tapjabakter?
Nakkusallika tulutu otsimine näitab lihtsal ja kurvastaval kombel toiduhügieeniga seotud muresid, mis on alles ka seepi ja desovahendeid armastavas Läänes. Suure tõenäosusega on murelaps Escherichia coli O104:H4 pärit loomadelt. Kas ta sattus suurlinna Hamburgi ja sealt edasi levima väljaheidete, toorpiima või hoopis liha kaudu, on lahtine, vahendab Novaator.
Aga kuidas sai ülitõvestav bakter looma sisse? Tasub meelde tuletada koolis õpitut. Bakterite evolutsioon võib käia väga kiiresti. Uute bakterite tekkimisel mängivad olulist rolli viirused, kes nakatavad baktereid ning eri liikide ja tüvede vahel sõeludes kannavad pidevalt edasi geneetilist materjali.
Suur osa bakterite tõvestavaid omadusi tekitavaid geene on pärit bakteriviirustelt ehk faagidelt. Nii muutuski kolibakter suure tõenäosusega ülipatogeenseks pärast faagiga nakatumist ning viiruse geenid panid ta mürke tootma.
Jälgi Forte uudiseid ka Twitteris!