Enamik teeb panuse tavapärastele rakettidele, kuid tuleviku võimaluste hulka kuuluvad ka minikosmosesüstik ja hiigellennuk. Paljude projektide rahastajad on oma varanduse teeninud IT-sektoris, vahendab ajakiri Imeline Teadus.

41aastane Elon Musk sündis Lõuna-Aafrika Vabariigis. Ta teenis varanduse internetis makseteenuseid vahendava firmaga PayPal, mehe varanduseks hinnatakse 1,6 miljardit eurot.

Musk asutas rakette ja kosmosekapsleid arendava firma SpaceX, mis suudab vedada kaupa ja inimesi rahvusvahelisse kosmosejaama ISS. Elon Musk usub, et lähiajal alustavad inimesed Marsi koloniseerimist ning tema firma suudab Marsi-pileti hinnaks pakkuda 400 000 eurot.

Kosmoseäriga tegeleb ka USA hotelliketi Budget Suites of America omanik Robert Bigelow.

67aastane ärimees investeeris oma ettevõttesse Bigelow Aerospace nelisada miljonit eurot, et töötada välja täispuhutavad kosmosemoodulid.

Üks lennukamatest plaanidest on aga interneti otsimootori Google ühel asutajal Larry Page'il.

Hinnanguliselt 13 miljardi euro suurust varandust omav Page on investor firmas Planetary Resources. Selle ettevõtte missioon on luua kaevandusi asteroididel ning tuua seal leiduvad kallihinnalised metallid kosmoselaevadega Maale.

Lähemalt loe kosmoselendude tulevikust ja erafirmade võidujooksust ilmaruumi Imelise Teaduse 2013. aasta jaanuarinumbrist. Artikkel on kaheksal leheküljel.