Endal oleks mõistlikum ahju juurest natuke eemal seista, et mitte lasta end protsessi käigus musta auku tõmmata.

Stephen Rosswog Leicesteri ülikoolist kasutas uut superarvutit, et demonstreerida, kuidas universumi kõige võimsamad plahvatused paiskavad atmosfääri kulda ja plaatinat.

Normaalsed tähed ei suuda toota küllalt raskeid elemente nagu kuld ja plaatina ning nende metallide saladus on kaua olnud mõistatus. Rosswogi katsed näitasid, et need metallid tekivad tõenäoliselt neutrontähtede kokkupõrkes.

Arvutisimulatsioon näitas, et neutrontähti paiskavad kokku ja lahku erakordselt tugevad jõud. Need vallandavad sellises koguses energiat, et murdosa sekundi vältel säravad nad üle kogu universumi.

Gravitatsioonijõu mõjul eksistentsi kaotavad tähed kukuvad ja moodustavad musta augu. Arvutikatse näitas, et osa nende mateeriast paiskub kosmosesse.

Pahvatuses tekkinud tuhk on äärmiselt tihe ning ligi miljardi kraadise temperatuuri juures on see piisavalt kuum, et vallandada tuumareaktsioone. See omakorda võimaldab väikestel rauataolistest elementidest moodustatud tuumadel koguda neutroneid ning areneda sellisteks rasketeks elementideks nagu kuld.