Tartu ülikooli vanemteadur, matemaatik Krista Fischer ütles sel nädalal saates „Ringvaade“ rahvusvahelistele andmetele tuginedes välja karmi väite: „positiivsed testitulemused peegeldavad 5-20 protsenti tegelikest nakatunutest“.

Mida räägivad selle teadmise juures ametlikud numbrid? Eestis oli eile õhtul testitud 7090 inimest, see on kõigest 0,54 protsenti kogu elanikkonnast. Seejuures testitakse terviseameti korraldusel COVID-19 sümptomite esinemisel ehk juba haigestunud inimesi peamiselt vaid juhul, kuid nad on vanemad või 80-aastased või krooniliselt haiged.

Nakatunuid oli nende testide põhjal 538 inimest ehk 8 protsenti testitutest.

Seega: kui võtta aluseks Krista Fischeri hüpotees, siis on tegelik nakatunute arv isegi tänaseks tehtud tühise testide arvu juures Eestis tegelikult vahemikus 2690 kuni 10 760.

Kordame üle, et Eesti ei testita täna nooremaid kui 80-aastaseid sisuliselt üldse ka siis, kui neil esinevad COVID-19 haiguse tunnused. Vanemaid kui 80-aastased moodustavad Eurostati andmeil Euroopa rahvastikust aga vaid 5,6 protsenti. Kui vaadata mis iganes riigi statistikat, siis näeme aga, et valdav osa nakatuntest on neljakümnendates inimesed.

Pooltel pole sümptomeid

Viimased andmed Islandilt, kes on suutnud testida juba 3,4 protsenti kogu elanikkonnast, näitavad aga väljaande Futurism andmeil seda, et koguni pooltel koroonaviiruse kandjatest puuduvad üldse igasugused COVID-19 haiguse sümptomid. Selle ütleb artiklis sõnaselgelt välja Islandi peaepidomoloog Thorolfur Guðnason. Eestis ei jõuaks sellised sümptomiteta inimesed täna testimisse ega statistikasse mitte ühegi valemiga - meil ei saa nad teste teha isegi raha eest.

Mida näitavad veel Islandi - kui kõige suurema osa oma rahvastikust testida jõudnud rahva - näitajad? Sellel riigis elab 364 260 inimest ning riigi ametliku statistika järgi on nakatunuid hetkel 802. See tähendab, et nakatunuid on vähemalt 0,22 protsenti rahvast.

Toome selle teadmise jälle Eesti oludesse: meil peab olema nakatunuid vähemalt 2656 ehk praegu tuvastatutest vähemalt viis korda rohkem.

Amet: "tõenäoliselt suurem"

Terviseameti nakkushaiguste seire ja epideemiatõrje osakonna juhataja Anne-Mari Härma märkis, et ainuüksi eilse seisuga lisandus Eestis 2281 uut testi. Neist oli positiivseid 5,9%. Kõikidest testitutest moodustavad positiivsed testid tema sõnul täna 8%.

Ka tema tunnistab, et tegelikult on koroonaviirusesse nakatunute arv Eesti praegu teadaolevast suurem.

„Tegelik nakatunute arv on tõenäoliselt suurem kui praeguseks laboratoorselt kinnitatud 538 juhtu. Aga arvestades, et inimesed praegu püsivad kodus ja meil on kehtestatud ulatuslikud piirangud, aitab see kindlasti viiruse levikut ja sellega ka nakatunute arvu kasvu piirata,“ ütles ta Fortele.

Raske oleks ka midagi muud kinnitada, kuna iga päev lisandub Eestis mitukümmend uut nakatunut.