Uus uurimus väidab, et see ei pruugi tingimata nii olla, vahendab Discovery News.

Tehiskaaslasele monteeritud spektrikiirguse seireseadmega Spectral Irradiance Monitor mõõdetud päikesekiirguse eri lainepikkuseid uurides avastasid teadlased, et vähemalt aastatel 2004-2007 väldanud päikesetsükli tagumises faasis läbi viidud mõõtmised näitavad hoopis vastupidist tendentsi.

Ajakirjas Nature avaldatud töös väidavad Colorado ülikooli ja Imperial College Londoni teadlased, et Maani küündiva nähtava kiirguse määr tol päikesetsükli hääbumisperioodil mitte ei kahanenud, vaid kasvas, mistõttu planeet pigem soojenes veidi kui jahenes.

Taolise avastuse valguses märgivad uurijad, et päikeseaktiivsuse üldine kasv viimase sajandi vältel võib olla kaasa toonud pigem Päikese väikese jahutava mõju kui varem eeldatud soojenemise.

Uurimuse juhtiv autor, Imperial College’i füüsik Joanna Haigh hoiatab: „Suhteliselt lühikese perioodi vältel läbi viidud uurimuse tulemuste põhjal ei peaks tegema mingisuguseid kaugeleulatuvaid järeldusi; Päikese aktiivsuse ning meie avastatud tendentside hindamiseks pikemate ajaperioodide vältel on vaja läbi viia täiendavaid uuringuid. Kui aga edasised uurimused näitavad sama mustri püsimist pikema aja jooksul, võib see tähendada, et me võime olla Päikese rolli planeedi soojenemises pigem üle- kui alahinnanud.”

Jälgi Forte teadusuudiseid ka Twitteris!