Umbes selline on Saksamaa Schleswig-Holsteini liidumaa argument mille põhjal keelustatisealses parlamendis ventilaatori, mehhaanilise klaviatuuri ja hingedega ekraaniga infotehnoloogiliste seadmete kasutamine. Kõige enam vastab sellistele kriteeriumitele sülearvuti. Lühidalt oleks võinud ka tõdeda, et Schleswig-Holsteini liidumaa parlamendis keelustati sülearvutite kasutamine, arutleb Kristjan Port ERR Teaduses.

Tegemist pole sugugi tagurliku sammuga, ega ka kaubanduslikult mõjutatud poliitikaga, sest kirjeldatud reeglite järgi võib parlamentäär töökohal vabalt kasutada moodsat tahvelarvutit ja nutitelefoni. Kuigi ka viimaste suhtes on sätestatud piirangud. Nimelt ei tohi tahvli ega mobiili ekraanilt kuvada meelelahutust ega ka rahuldada eraelulisi vajadusi. Samuti ei või mobiilsete seadmetega teha salvestusi. Kaasaskantavat telefoni ei tohi telefonina kasutada, sest selle funktsiooni jaoks on töökohal olemas ametlik telefon.

Koolide ja ülikoolide auditooriumites toimuva uue tehnoloogiaga suhestumisega seotud peataoleku kontekstis on sealne parlament reanimeerimas ühte enneaegsele surmale unustatud reeglit, mille järgi näeb parlamendis kokkulepitud töömeetod ette, et iga rahvaesindaja suudab mõne teise parlamendi liikme pöördumisele silmapilkselt ja eeldatavalt sisuliselt vastata. Lõpetades kõne naisega, klikkides eBay ostunuppu või vaadates nägemata jäänud seriaali, on seda kallilt kinnimakstud ja usaldusega laetud tööd raske ära teha. Probleem oleks lahendatud, kui sama kehtiks õppetööle lubatud õpilase kohta.

Uus seadus jõustus koheselt ega jätnud rahvaesindajaid sugugi ükskõikseks. Erinevate triumfaalsete kuni passiivsete ja aktiivsete vastupanureaktsioonide seast väärib äramärkimist sealse Piraatide partei fraktsiooni esindajate laudadele ilmunud trükimasinad. Sest kuigi terve mõistus saab selle sammu totrusest aru, on tegemist meile tuttava jokk olukorraga, sest täht-tähelt seadus mehhaanilisi trükimasinaid ju ei keelustanud. Lahenduseks on vist siis istungi juhile antud seaduslik õigus saalis lärmakalt klõbistades tähelepanu otsijad korra segajatena vaikima sundida.

Keset käimasolevat vaimustuse ja hämmingu segast infotehnoloogia revolutsiooni tähelepanu vääriv sakslaste sotsiaalne korrektuur sellega veel ei piirdu. Järgmise teemana on kavas läbi arutada parlamendiliikmete sotsiaalvõrgu kasutamise arukus. Nimelt arutades mõnd päevakorra punkti, ei sobi sama teemat debateerida arutelus osalejatele kättesaamatult paralleelses, sotsiaalvõrgustikus toimuvas infovahetuses. Rääkimata taoliselt varjatult mõne teise valitud isiku naeruvääristamisest või mustamisest. Saadikud peavad julgema esitada isiklikud arvamused parlamendi ees.

Schleswig-Holsteini liidumaa pealinn Kiel on Tallinna sõpruslinn. Sõpruse määratluse järgi soovib üks teisele parimat, on aus ka tõe rääkimise rasketel hetkedel ning pakub vastastikku tuge ja abi. Seetõttu jõuab sakslaste demokraatiat värskendav algatus võib-olla esmalt pealinna, aga ilmselt ei tohiks siiski sellega piirduda.