Kvant-teleportatsioon ehk kvantandmete rekonstrueerimine kusagil mujal on juba iseenesest muljetavaldav saavutus.

USA standardite ja tehnoloogia riikliku instituudi ehk NIST-i teadlastel õnnestus aga hakkama saada millegi veel fantastilisemaga.

Nimelt purustasid nad kvant-teleportatsiooni vahemaa rekordi, saates informatsiooni ühelt footonilt teisele mööda 102 kilomeetri pikkust optilisest kiust kaablit.

Ehkki see vahemaa ei pruugi kõlada muljetavaldavalt, ei maksa unustada, et ainuüksi taolise informatsiooni edastamine ise on võimas saavutus — 99 protsenti footonitest ei jõuaks kunagi sihtmärgini.

Edastamine rohkem kui 100 kilomeetri taha sai võimalikuks tänu uutele detektoritele, mis suutsid üheainsa valgusvoo-osakese nõrka signaali ometi tuvastada.

Äsjane saavutus võib kvantraalimise jaoks tulevikus olulisi uksi avada. Näiteks oleks samasuguse tehnoloogia põhjak võimalik rakendada murdmiskindlat kvantkrüptimist linnadevahelistel distantsidel.

Kõige suuremaks väljakutseks kvantraalide vahelise side valdkonnas võib kujuneda kvant-andmesidevõrkude mastaapimine internetiga võrreldavasse mõõtkavasse, kus sidesõlmede vahele võib jääda mitmeid tuhandeid kilomeetreid.