Jaapani õhu- ja kosmoselennunduse uurimisagentuur JAXA valis appi röögatut projekti arendama juhtivad Jaapani firmad nagu Mitsubishi Electric, Fujitsu ja Sharp, vahendab ajakiri Discover.

JAXA vajab süsteemi, mis toodaks 2030. aastaks ühe gigavati elektrit, ning seda hinnaga, mis oleks üks kuuendik sellest, mida Jaapan elektri eest praegu maksab. Päikesepaneelid peaksid püüdma päikeseenergiat, mis on kosmoses vähemalt viis korda võimsam kui Maal, ning suunama selle laser- ja mikrolainesaatjate kobarate kaudu tagasi maapinnale.

Maale saadetud energiakiiri koondaksid kokku hiiglasuured paraboolantennid, mis tõenäoliselt paigutatakse piiratud juurdepääsuga territooriumidele merel või tammistatud reservuaaride pinnal. Seal muundatakse energia elektriks.

Jaapan pole aga üksi. California ettevõte Pacific Gas ja Electric taotles tänavu aprillis regulatiivset heakskiitu sarnasele projektile. Kumbki kava pole siiski lihtsate killast. Esimeseks probleemiks on varustuse toimetamine orbiidile. Süsteemi tulus juhtimine ja haldamine pole samuti kerge, ning peavalu valmistab ka energia muundamise ja edastamise kadude kahandamine miinimumini.

Isegi kui kosmiline päikeseenergia osutub funktsionaalseks, tuleb selle toetajatel ilmselt värvata mõned väga andekad avalike suhete nõustajad. JAXA teatel on tehnoloogia ohutu, kuid hirme lendavate lindude elavalt röstimise ja lennumasinate poolekslõikamise ees tuleb neil tõenäoliselt alles hajutama hakata.