Uus, 17 astronaudiga läbi viidud uuring leidis, et enamikul neist esines reisidel Maast kaugemale tugevaid peavalusid. Uurimistöö tulemused ajendasid arste määrama kosmose-peavaludele uue "sekundaarse häire" staatuse, vahendab ajakirja Cephalalgia juuninumbris avaldatud artiklit Space.com.

Kosmo-peavalude üle on varemgi kurdetud, kuid seni arvati, et need seonduvad tüüpilise reisihaiguse ehk liikumisest tingitud iiveldusega, mis on astronautide puhul kosmoses tavaline. Nüüdne uuring tõestas, et need kaks vaevust pole omavahel kuidagi seotud.

"Meie uuringud näitavad, et reisimine kosmoses võib vallandada peavalusid ilma muude kosmosereisi-haiguse sümptomiteta muidu äärmiselt hea tervisega katsealustel," nendib juhtiv teadur Alla Vein Leideni ülikooli meditsiinikeskusest Hollandis.

Arstid ei tea päris täpselt, miks nii paljudel kosmoselendureil selliseid valusid esineb, kuid nad usuvad, et see seondub mikrogravitatsiooni mõjuga inimkehale, muu hulgas tasakaalumeele häiretega.

Uuringu raames jälgiti üht nais- ja 16 mees-astronauti lendudel, mis startisid rahvusvahelisest kosmosejaamast. Lendude vältel teatasid 12 astronauti 17-st ehk 71 protsenti peavaludest.

Üheksal ruumilenduril valutas pea stardi ajal, üheksal kosmosejaama pardal, ühel kosmose-jalutuskäigu ajal väljaspool jaama, ja kahel maandumise ajal. Mitte ühelgi kosmosetrotsijal ei olnud regulaarseid peavalusid esinenud Maal.

Valu tugevus varieerus kergest raskeni. Mõned astronaudid kirjeldasid seda "plahvatuse" või "raske tundena". Mõnikord kestis valu mitu tundi.

"Ehkki kosmoses esinevaid peavalusid ei peeta üldiselt tõsiseks probleemiks, näitas meie uuring, et astronautidel, kes tavaliselt Maal peavalude all ei kannata, esineb kosmoselendude ajal suutlikkust pärssivaid peavalusid sagedasti," ütleb Vein.

"Varasemad uuringud on näidanud, et astronautidele on vastumeelt tunnistada kõiki füüsilisi kaebuseid, mida nad kosmoses kogevad, mistõttu võib valude esinemissagedus olla suuremgi kui meie uuring mõista annab."