Teatud tüüpi läbipõlenud tähtede, mida ka "valgeteks kääbusteks" nimetatakse, sisemuses leiduvad tolmuosakesed võivad tegelikult olla meie enda planeedile sarnaste planeetide säilmed, järeldasid nad, vahendab Telegraph.

Rahvusvaheline töörühm, milles osales ka Leicesteri ülikooli doktor Jay Farihi, leidis tõendeid sellest, et ühel kuni kolmel protsendil valgetest kääbustest võisid kunagi olla oma päikesesüsteemid.

Kui Päiksele sarnased tähed jõuavad elutsükli lõppu, paisuvad nad tohututeks taevakehadeks, mida nimetatakse "punasteks hiidudeks". Läbipõlemise käigus lenduvad kõigepealt välimised kihid, nii et järele jääb n-ö skelett-täht - valge kääbus.

NASA kosmoseteleskoobi Spitzer abiga analüüsis töörühm teadaolevate valgete kääbuste gaasilisi atmosfääre, millest mõned sisaldasid tolmuosakesi. Rühma liikmed leidsid, et see tolm koosneb samadest lähteainetest, millest asteroodid ja kivised planeedid.

Selline tulemus lubab oletada, et tegu võib olla jäänustega enne valgeks kääbuseks muutumist paisunud punase hiiu poolt endasse neelatud Maa-sarnastest planeetidest.

"See, mida me nägime, võib olla ka meie enda päikesesüsteemi saatus," selgitab Farihi, kes esitleb avastust Hertfordshire' ülikoolis toimuval konverentsil. "Paljud sel moel uuritud süsteemidest pidid olema meie omale sarnased. On täiesti võimalik, et mõnel neist leidus elu."