Selgub, et uus koroonaviirus võib teoreetiliselt väga edukalt levida ka inimeselt inimesele, kes ajavad omavahel juttu, kirjutab ERR Novaator.

Ameerika teadlased on tuvastanud, et kui inimene räägib, siis paiskub ta suust igas sekundis tuhandeid väga väikesi süljepiisku. Nende piiskadega võivad aga kaasa kulgeda haigusetekitajad nagu viirus SARS-CoV-2.

Teadlased eesotsas Philip Anfinrudi ja Adriaan Baxiga Riiklikest Terviseinstituutidest valgustasid neid pritsmeid laseriga ja vaatlesid pritsmetelt hajunud valgust.

Vaatlustel põhinevate arvutuste järgi väidavad nad nüüd Ameerika Ühendriikide teadusakadeemia toimetistes, et rääkiva inimese suust väljub sekundis umbes 2600 piiska, mille algne läbimõõt on tüüpiliselt 12 kuni 21 mikromeetrit. See tähendab, et kokku paiskub sekundis suust umbes 2,4 kuni 12 nanoliitrit vedelikku.

Piiskade õhus liikumise dünaamika põhjal sedastavad teadlased, et rääkiv inimene paiskab ühes minutis õhku üle tuhande niisuguse viirusega laetud piisa, mis püsivad õhus kaheksa minutit või kauem.