Chicago ülikooli teadlased avastasid, et vaadates videoklippi, kus inimene kannatas valu, aktiviseerus käitumishäiretega poistel see aju osa, mida seostatakse heaolutunde tekkimisega, vahendab
.

Katses osales kaks testgruppi, millest esimene moodustati kaheksast 16-18-aastast käitumishäiretega poisist, kes on vahele jäänud kakluse algatamise, relva kasutamise ja vargustega. Teises ehk kontrollgrupis osalesid ilma agressiivsusele viitavate tunnusteta noormehed.

Mõlemale rühmale näidati videoklippe, milles üks peategelane põhjustab teisele meelega valu, astudes jalaga käe peale. Vaatamise ajal kasutati poiste aju skaneerimisel funktsionaalset magnetresonantstuvastust (fMRI).

Erinevalt kontrollgrupi noorukitest aktiviseerus käitumishäiretega poistel väga tugevalt amügdala ja juttkeha (ventraalne striatum) ehk piirkond, kus asub suur osa inimese neuroloogilisest rahulolusüsteemist.

„See tähendab, et nad nautisid seda, kui inimestel videos oli valus,” selgitab ülikooli psühholoogiaprofessor Jean Decety.

Riiukukkedel jäi, erinevalt kontrollgrupist, videot vaadates aktiviseerumata aju esiosa ning oimusagara ja kiirusagar ühinemiskoht, mis on seotud eneseregulatsiooniga. Samuti avastasid teadlased, et kontrollgrupp osutus valu suhtes empaatiliseks.

Uuringutulemused avaldati ajakirjas Biological Psychology.