Paljudel naftaväljadel, kus ei ole toimivaid kanaleid kõrvaltoodena pinnale tõusva maagaasi klientideni toimetamiseks, pannakse maagaas lihtsalt põlema. Ja eile Londonis alanud konverentsil püüakse sellele kombele piir ette panna.

Maailmapank arvestab, et igal aastal läheb suitsuna taevasse isegi 50 miljardi dollari väärtuses maagaasi, sest naftatootjate jaoks tundub ta endiselt olema peaaegu tasuta kõrvalsaadus. Ja naftat pumbates ei valmistuta alati maagaasi kokku koguma. Keskkonnakaitsjate organisatsioon Maa Sõbrad arvab, et selline põletamine tuleks üldse ära keelata.

Juba kümme aastat kestnud kampaaniaga on siiski ka üksjagu saavutatud, Venemaal on ära põletatava maagaasi hulk vähenenud 40, Nigeerias 29 protsenti. Maailm raiskab endiselt 140 miljardit kuupmeetrit maagaasi aastas, mis on võrreldav kolmandikuga kogu Euroopa Liidu tarbimisest. Ja atmosfääri paisatakse sellega 400 miljonit tonni üleliigset süsihappegaasi. Samas pole Indoneesia, Iraak, Kasahstan, Katar, Mehhiko, Nigeeria ja mitmed Venemaa regioonid teinud midagi selleks, et otstarbetult põlevaid "igavesi tulesid" kustutada.