NASA kosmoseobservatooriumi nimega STEREO kasutades jälgisid teadlased komeedi lähenemist Päikesele ning määrasid kokkupõrke toimumise koha ja aja, vahendab Novaator ScienceDaily uudist.

STEREO (Solar TErrestrial RElations Observatory)  koosneb kahest peaaegu identsest kosmoseaparaadist, mis tiirlevad ümber Päikese üks ees- ja teine tagapool Maad. Kahte kosmoseaparaati on vaja Päikesest kolmemõõtmelise kujutise saamiseks, et uurida näiteks päikeseloiteid.

Lisaks STEREO-le kasutasid teadlased ka Hawaii saarel Mauna Loa vulkaani otsas asuvat teleskoopi. „See on esimene kord, kui komeedi ja Päikese kokkupõrget on saadud kolmemõõtmeliselt jälgida,” ütles Claire Raftery Berkeley ülikoolist.

Kogutud andmed kokkupõrke kohta avaldati 24. mail toimunud Ameerika astronoomiaseltsi kokkusaamisel.

Päikese suure massi tõttu pole kokkupõrked temaga haruldased, kuid neid on Päikese suure heleduse tõttu väga keeruline jälgida. Päikesega kokkupõrganud taevakehad aurustuvad 100 000-kraadises kromosfääriks nimetatavas Päikese atmosfääri kihis.

Raftery koos Berkeley teadlaste Carlos Martinez-Oliverose, Samuel Kruckeri ja Pascal Saint-Hilaire’iga oletavad, et komeet oli pärit Kreutzi perekonnast. Kreutzi perekonna komeedid on ilmselt ühe suurema lagunenud komeedi tükid, mis kaldusid oma seniselt orbiidilt Jupiteri gravitatsioonilise mõju tõttu 2004. aastal kõrvale.

Kuna komeedi saba oli võrdlemisi lühike — kolm miljonit kilomeetrit —, siis eeldasid teadlased, et komeet koosnes tavapärasest suuremal määral rasketest elementidest, mis nii kergesti ei aurustu. See seletaks ka asjaolu, et komeet suutis enne aurustumist jõuda kromosfääri sügavamatesse kihtidesse.