29-aastane Gonzalo Montoya Jiménez istus röövimise eest kinni Loode-Hispaanias Asturiases asuvas kõrgeima turvaastmega vanglas. Ta leiti läinud pühapäeval toimunud hommikuse loenduse ajal oma kongist teadvuseta olekus toolil istumast. Kaks vanglaarsti ei tuvastanud mehel mingeid elumärke ja tunnistasid Jiménezi surnuks. Tund hiljem inspekteeris surnukeha veel kolmaski meedik, kes kinnitas kolleegide hinnangut. "Surnukeha" pisteti laibakotti ja toimetati vangla haigla morgi.

ScienceAlert kirjutab, et Jiménez jõudis mõnda aega külmkambriski lebada ja ta nahale olid juba tõmmati kontuurid, mida mööda oli plaanis mees skalpelliga lõhki lõigata, et lahkamine läbi viia. Äkki aga kuuldi kotist norskamist. El Español kirjutab, et kott tehti lahti ja avastati vang hoopis elus olevat.

Mehel oli eelmisel päeval kehv olla

Mees toimetati kiirabiga tavalisse haiglasse taastuma ja ta on lehe teatel praeguseks stabiilses seisus - aga mis ikkagi täpselt juhtus, ei ole kindel. Hispaania vanglateenistuse kõneisik ütles meediale, et kolm arsti nägid Jiménezi uurides märke, mis kinnitasid kliinilist surma.

Teada on, et päeval enne seda, kui Jiménez "suri", kaebas mees kehva enesetunde üle. Kuigi pole teada, mis selle põhjustas, kirjeldasid ametnikud, et kui mees kongist leiti, oli ta kehal oli näha märke tsüanoosist ehk sinikusest. Selle puhul on nahk ja limaskestad sinakaspunased või lausa sinised, mis on omakorda tingitud hapnikuvaegusest. Lisaks oli mehe keha kangestunud, nagu surnute puhul tavaline.

Tegu võis olla katalepsiaga

Meedikud ütlevad, et pseudosurma näol võis tegu olla katalepsiajuhtumiga. Katalepsia on seisund, mille puhul inimese keha või osa kehast on pikemalt aega jäigalt ühes asendis, kusjuures inimene ei saa ise seda tahtlikult muuta; hingamine ja muud kehatalitlused võivad aeglustunud olla. Kuidas mees kataleptiliseks muutus, on ebaselge, ent samas on teada, et tal on olnud langetõvehooge, mille vältimiseks ta ravimeid võttis. Jiménezi perekond ütles, et vanglas on mehel olnud raskusi rohtude manustamisgraafikust kinni pidamisega.

Ühtlasi plaanib pere vangimaja kohtusse anda - nad on veendunud, et vaid üks arst uuris "surnut" korralikult ja teised lihtsalt kirjutasid tolle raporti maha.

Haiglas kulus selleks, et Jiménez intensiivravi palatis täielikult teadvusele tuleks, terve ööpäev. Seejärel hakkas mees rääkima ja küsis oma naise järele, mis arstide sõnul on hea märk.

Veidra juhtumi uurimisele on nüüd antud ametlik käik.