Seetõttu on pakutud nüüd välja, et just kana võiks olla antropotseeni - perioodi, mil inimliik on Maa biosfääris domineerivaks jõuks - parim sümbol. Tegemist on hetkeseisuga kõige populaarsema lihaliigiga terves maailmas, vahendab The Conversation.

Seejuures on inimkonna ajaloo vältel kanad märkimisväärselt muutunud. Värskelt avaldatud uuring võrdles nimelt omavahel näiteks tänapäevaseid ja Rooma-aegseid kanakonte. Teadlased leidsid, et tänased broilerid on märkimisväärselt suuremad kui kunagised kanad, samuti erinevad nad luude keemilise koostise ja geneetilise mitmekesisuse poolest. Tänapäeva kanad on näiteks kaks korda suuremad kui keskaegsed kanad.

Kanad hakkasid kiiresti kasvama 20. sajandi teises pooles ning see trend jätkub tänaseni. Täna tõuseb keskmise broileri kaal umbes viis korda kiiremini kui see tõusis 1950ndatel. Linnud on juba viie või kuue nädalaga valmis hukkamiseks ning ega nad kauem elada suudakski - kiire kasv toob kaasa hõrenenud ja deformeerunud luud ning kui linnud peaksid elama kasvõi kuu kauem, sureksid nad tõenäoliselt südameprobleemide või hingamisraskuste tõttu.

Tohutute kanade tekke põhjus on inimesed. Me oleme kanade geneetikat muutnud nii, et nad oleks pidevalt näljased - seega söövad nad isukalt terve oma elu. Oma osa on siin ka tehnoloogial, mis kontrollib kanade elu juba alates nende haudumisest. Elektrilised tuled suurendavad toitumistundide arvu ning masinhukkamine suurendab söögilauale jõudvate lindude arvu.

Kuna kanasid on lihtsalt niivõrd palju, on nende kondid üle maailma pea kõikidel prügimägedel. See omakorda tähendab, et tõenäoliselt muutuvad kanakondid tulevastes kivististes meie eksistentsi sümboliks. Alates 1950ndatest aastatest on kanade hulk kasvanud inimeste hulga kasvuga samas vahemikus ning tänaseks on tegemist kõige arvukama linnuliigiga maailma ajaloos.

Mida toob tulevik? Kanaliha tarbimine kasvab lähiajal tõenäoliselt veelgi - kanaliha on odav ning tänapäeva rohelise mõttemalli juures valivad paljud selle, kuna see on loodussäästlikum kui sealiha või veiseliha. Samas on mitmed suured kanalihatootjad hakanud investeerima taimsetesse valkudesse, mis võib viidata, et tulevikus hakkab kanalihaturg kokku kuivama.

Igatahes saab tulevikus planeet Maa avastajatel olema tükk maad mõistatamist, miks miljonid deformeerunud kanakondid meie prügimägedel on.