Samal ajal kui läänemaailmas on tänu hügieenile ja meditsiini arengule paljudest parasiitidest vabanetud, kannatavad paljud arengumaade lapsed endiselt kiduussi ja teiste sooleparasiitide käes. Ent allergiaid esineb neil imevähe, samal ajal kui läänes on tegu üha sagedamini esineva vaevusega, kirjutab ajakiri Tarkade Klubi.

Nende kahe asja vahelist seost on ammu kahtlustatud ning seni suurim uuring andis hüpoteesile tuge. Vietnami maapiirkondades läbi viidud uuringus osales 1500 last vanuses 6-17 aastat. Osale neist anti parasiite kõrvaldavat rohtu ning selgus, et võrreldes ravi mitte saanud kaaslastega suurenes neil oluliselt tolmuallergia risk. Samas astma ja lööbe osas selgeid tulemusi ei saadud.

Ajakirja Tarkade Klubi novembrinumbris:
• Kas lennukeid juhib masin või inimene?

• Arvutimäng Tallinna tänavail

• Mõrtsukhai sugupuu

• Kuidas lendame tulevikus?

• Eestimaine nafta - põlevkiviõli

• Internet tähistab juubelit

Uuringu läbi viinud teadlaste sõnul viitavad tulemused sellele, et parasiitidel on võime reguleerida inimese immuunsüsteemi tegevust. “Järgmine samm on aru saada, kuidas täpselt ja millal parasiidid inimese immuunsüsteemi programmeerivad,” sõnab Carsten Flohr Nottinghami ülikoolist.

Asjatundjate arvates on kõhuussid miljoneid aastaid kestnud ühise evolutsiooni vältel leidnud viise, kuidas nõrgestada peremehe immuunreaktsiooni, suurendades nii oma ellujäämisvõimalusi. Hüpoteesi kohaselt hakkab parasiitide kadudes immuunsüsteem ägedalt reageerima muidu kahjututele ainetele, tekitades allergilise reaktsiooni.

Teadlased loodavad, et tulevikus õnnestub välja töötada ravimid, mis tasakaalustaksid immuunsüsteemi täpselt samal moel, nagu seda teevad parasiidid.

Kuigi maailmas on tugevalt allergiliste inimeste seas levinud omakäeline raviviis neelata kiduusse, hoiatavad arstid, et parasiitidega kaasneb mitmeid raskeid haigusi ning kõhuussid on arengumaades peamine aneemia põhjustaja.