Mõnedelt värsketele lihatoodetele, juurviljadele, kastmetuubidele ja muudele toiduainetele liimitavatelt kleepsiltidelt on leitud kemikaale, mille toksilisust hinnatakse väga kõrgeks, sest need kujutavad tervisele eriti suurt ohtu, vahendab The Daily Telegraph.

Euroopa Liidu ranged ohutusnõuded määravad küll, millised ained võivad käitlemise käigus toiduga otseselt kokku puutuda, ent seda, milliseid kemikaale tohib kasutada pakenditele kleebitavates siltides, pole keegi piiritlenud.

Ühendkuningriigi kuningliku keemialiidu uurimus näitab, et neli kleebiseliimis üldkasutatavat toksilist ühendit imbuvad kergesti läbi paber- ja plastpakendite, mürgitades neis sisalduvat toitu.

Üks neist kemikaalidest on lahterdatud väga toksiliste ainete klassi, kuhu kuuluvad muudki mürgised kemikaalid ja ühendid nagu elavhõbe, asbest ja soolhape. Sellise toksilisuse astmega kemikaalid võivad põhjustada elundite kahjustusi ja suurtes doosides koguni surma.

Hispaania Zaragoza ülikooli uurijad võtsid luubi alla neli toiduainesiltidel sageli kasutatavat akrüül-liimainet. 11 liimides leiduva ühendi üksikasjalik analüüs näitas, et neist kümme on toksilised vähesel määral, kuid üks — täpsemalt 2,4,7,9-tetrametüüldets-5-üün-4,7-diool — kuulub kõige kõrgema riskiga kategooriasse.

Katsete käigus kattis töörühm liimainega toidustimulanti Tenax ümbritseva polümeeri- või paberikihi ja mõõtis, millisel määral aine läbi pakendi tungib. Tulemused avaldati keemialiidu ajakirja Journal of Materials Chemistry värskes numbris.