Kui siiani on räägitud kahest kaksikust, kes Hiina teadlase eksperimentide tulemusel on sündinud, siis Xinhua teade kinnitas, et tegelikult on sündinud veel kolmaski laps, kelle embrüo geene on CRISPR-Cas9 meetodiga muudetud.

Juttu on kolmandast lapsest tegelikult ennegi olnud. Samal ajal, kui ta teatas kahest sündinud lapsest, ütles He Jiankui, et veel üks naine on geneetiliselt muundatud last kandmas. Hiina teadlasega sel teemal pikemalt rääkinud Stanfordi bioeetik William Hurlbut ütles AFP-le eelmise aasta alguses, et lapse tõenäoline sünnikuu on 2019. aasta juuni või juuli.

Siiani polnud aga kinnitust, et laps kunagi sündinud on. Kuna teates mingit lisainfot - lapse sugu, elukohta ega muid infokilde ei ole, on kolmandasse sündinud lapsesse puutuvad asjalood siiski segased. Näiteks ei ole tegelikult teada, kas laps hetkel veel elus on või kas tal on mingeid tõsiseid terviseprobleeme.

Jiankui andis oma vastuolulisest tööst teada 2018. aasta novembris, kui ütles, et on aidanud ilmale tuua kaksikud - Lulu ja Nana - kelle embrüoid oli eelnevalt CRISPR-Cas9 abiga geneetiliselt muundatud. Teadaanne tõi kaasa pahameeletormi ja diskussiooni inimeste geneetilise muundamise üle.

Teadlase eesmärgiks oli geene muuta nii, et välistada HIV-sse nakatumine. Praegusel juhul on teada, et see õnnestus mingil määral vaid ühel kaksikul, teisel on jätkuvalt olemas geen, mis laseb tal haigusega nakatuda. Teised teadlased on öelnud, et tegemist oli vastutustundetu eksperimendiga, mille mõjusid hetkel veel uuritakse.

Viimase aasta jooksul on Jiankui olukord olnud pisut segane - eelmise aasta alguses teatati, et mees on koduarestis ning vahepeal oli ta sootuks kadunud. Esmaspäeval andsid Hiina võimud teada, et mehele on määratud kolme aasta pikkune vanglakaristus ja pea 400 000 euro suurune rahatrahv. Samuti mõisteti vangi kaks Jiankuile lähimat teadlast, kellega ta koos eksperimendid läbi viis.