Seni on teadlased arvanud, et kui mõni kimalase vaenlane kord juba nõelata saab, siis on just putuka kontrastne värvilahendus see, mis aitab neil tulevikus sellest veast hoiduda.

Linnud suudavad näha ka ultravioletspektrisse jäävaid värve ning seejuures on nad võimelised tegema vahet eri liiki mesilastel. Teadlased püüdsid välja selgitada, kas värv on ehk ainuke asi, mille alusel linnud teavad mesilaste söömisest hoiduda.

Selle kindlaks tegemiseks tegid Londoni ülikooli teadlased katse kindlaarvuliste kimalaste kolooniatega Suurbritannias, Saksamaal ja Sardiinias.

Uuringu tulemused, mis ilmusid ajakirjas Journal of Zoology, olid aga üllatavad - nimelt ei kippunud vaenlased sugugi rohkem ründama piirkonnas ebahariliku värvikombinatsiooniga kimalasi.

Nii jäi üle oletada, et võibolla peitub kimalase kaitsemehhanism sootuks kimalase iseloomulikus kohmakas lennumaneeris või madalas suminas.

Milleks siis ikkagi niivõrd silmatorkav värvivalik kimalasele hea on? Üks oletus on, et võib-olla püüavad linnud kimalase nõela iga hinna eest vältida ning hoiduvad seetõttu eemale kõigist putukatest, kes mingilgi moel vähegi kimalast meenutavad.