Maailmanäitus toimub 2015. aasta 1. maist 31. oktoobrini Milanos. EXPO seekordseks peateemaks on toit meie planeedil ja eluks vajalik energia, rõhuga säästlikkusel ja innovatsioonil. Itaalia ootab EXPO-t külastama 20 miljonit inimest, lisaks 1 miljardit virtuaalset külastajat. Eestile on EXPO-l broneeritud 1010 ruutmeetrine ala, mille leiab idapoolsest sissepääsust teisena. Eesti naabriteks EXPO-l on Omaani ja Venemaa paviljonid. Kogu EXPO maa-ala laiub 935 600 ruutmeetril.

Mainekujunduse mõttes on kasulik näidata end seal, kus miljonid inimesed üle kogu maailma ka sinu riigi väljapanekut näevad. 2000. aasta Hannoveri EXPO-l külastas Eesti "porgandkuuskedega" paviljoni (arhitektid Raivo Kotov ja Andrus Kõresaar) 2,7 miljonit inimest, mis tegi sellest ka ühe populaarseima vaatamisvääruse seal.

Eesti paviljon 2000. aasta Hannoveri EXPO-l. Foto: www.arhliit.ee

2005. ja 2008. aasta EXPO-del eelistas Eesti mitte osaleda, 2010. aasta Shanghai EXPO-l kasutas Eesti rendipaviljoni. Ja nüüd, siis 15-aastase vaheaja järel ehitab Eesti jälle uue paviljoni. Varasemast ajast on teada Eesti osalemine EXPO-del 1933, 1993 ja 1998, kuid ka nendel kasutati pigem teiste ehitatud ruume.

Sisekujunduskonkursi Eesti paviljoni rajamiseks Milano 2015 maailmanäitusel võitis meeskond, kes esitas töö nimega „Gallery of_", mille taga on Kadarik Tüür Arhitektid OÜ koosseisus Ott Kadarik, Mihkel Tüür, Tanel Trepp, Kristi Tuurmann, Kadri Tamme, Uku-Kristjan Küttis, Kaarel Kala, Alari Orav, Karlo Funk, Ants Uustalu ja Kerli Kehman. Võidutöö nägi ette, et Eesti paviljon on võimalikult avatud ning see ehitatakse puidust kastidest, mille vahel on võimalus kiikuda. Võitjatöö ideelahendusega saab tutvuda siin.

12. jaanuaril sõlmis Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus (EAS) maailmanäituse EXPO Milano 2015 Eesti paviljoni ehituslepingu Itaalia ettevõttega Redaelli Costruzioni S.p.A. Senine ehitushange tühistati enne seda, kuna hanke võitjaks kuulutatud Ekspodisaini AS teatas, et ei jõua paviljoni hankes ettenähtud ajaks valmis. Redaelli Costruzioni S.p.A. lubas nüüd aga hoone valmis saada 15. aprilliks.

EXPO-l osaleb kokku 145 riiki, hõlmates 94% maailma elanikkonnast, neist 40 ehitab enda paviljoni ise, sealhulgas Eesti.

Eesti paviljoni näitused ja programm

Esimene korrus: püsiekspositsioon

  • Esimese korruse audiovisuaalne püsinäitus põhineb kolmest sambast kahel: infoühiskond ja loodus ning iga lugu on maksimaalselt 2 minutit pikk.

Teine korrus: püsinäitus “Head Eesti asjad”

  • Igas pesakastis saab olema fookuses üks oma valdkonna parim toode, persoon, idee või valdkond: näit mootorratas Renard, Skype, Estonia klaver, Arvo Pärt vms.

Kolmas korrus: Eesti mets ja linnulaul

  • Ala on loodud eelkõige rahulikuks ajaveetmiseks, aga ka Eesti loodusega tutvumiseks: kolmandal korrusel kõlab pidevalt Eesti metsa häälte soundtrack.

Eesti tipp-peakokkade show’d ja nädala artist

  • Nädalate kaupa viibivad kohal Eesti peakokad, kelle nimed ja lood on paviljoni “Chef of the week” ekraanil kuvatud. Resideeruv kokk teeb päevas kaks 45 minutilist toiduvalmistamise esitlust, on laval “aperatiivo” ajal. Valminud toit serveeritakse väikeste ampsudena laastudest valmistatud ühekordsetel alustel “aperatiivo” jookide kõrvale.