Perfluoritud karboksüülhapped e PFCA-d (ingl perfluorinated carboxylic acids) on kleepumis-, vee- ja plekikindlate toodete, nt pannide ja rõivaste, aga ka toidupakendite valmistamisel kasutatavate kemikaalide laguproduktid. PFCA-d, millest tuntuim on perfluorooktaanhape PFOA (ingl perfluorooctanoic acid), esineb inimeste organismis kõikjal maailmas, vahendab ScienceDaily.

„Kahtlustasime, et inimene võib suurema osa PFCA-sid omandada polüfluoroalküülfosfaadi estrite ehk PAP-ide (ingl polyfluoroalkyl phosphate esters) tarbimise ja ainevahetuse kaudu,” osutab Toronto ülikooli keemiateaduskonna üliõpilane Jessica D’eon. „PAP-idega muudetakse rasvakindlaks paberist toidupakendeid, näiteks kiirtoidupabereid ja mikrolaineahjus valmistamiseks mõeldud paismaisi kotte.”

Toronto ülikooli uurimuse raames manustati rottidele PAP-e suukaudselt või süstiti ning seirati seejärel kolme nädala vältel PAP-ide ja PFCA-de metaboliitide, k.a PFOA kontsentratsioone katseloomade veres. Seda, et inimesed PAP-idega kokku puutuvad, olid uurijad tuvastanud juba varasemas uurimuses. Uurijad arvutasid varem inimeste veres mõõdetud PAP-ide kontsentratsioonide ning rottidel ilmnenud PAP-ide ja PFCA-de kontsentratsioonide põhjal välja inimesteni PAP-ide ainevahetuse tulemusel jõudva PFOA-reostuse määra.

„Leidsime, et PAP-ide ainevahetusest johtunud PFOA tase oli märkimisväärne ning järeldasime, et PAP-ide ainevahetus võib olla inimeste jaoks nii PFOA-reostuse kui muude PFCA-de peamiseks allikaks,” selgitab uurimuse juht, Toronto ülikooli keemiateaduskonna professor Scott Mabury.

„Avastus on oluline, sest määra kontrollimine, mil inimene kemikaalidega kokku puutub, on võimalik vaid siis, kui mõistame kemikaalide päritolu. Pelegi leidub neid, kes üritavad inimorganismide keemiareostumist põhjendada keskkonna keemilise reostamisega minevikus, mitte aga praegu tootmises olevate kemikaalidega.

Meie uurimus näitab selgelt, et PAP-ide kasutamine rakendustes, kus need toiduga kokku puutuvad, põhjustab PFCA-de, kaasa arvatud PFOA ladestumist inimorganismi. Me ei oska öelda, kas PAP-id on PFOA inimorganismi kogunemise ainus või isegi oluline allikas, aga võime üheselt väita, et PAP-idest neid kemikaale saab ja meie uurimuse raames kogutud tõendid annavad mõista, et see võib olla tähtis.”

Jälgi Forte teadusuudiseid ka Twitteris!