Silma looduskaitseala lahesaartel luigepesi loendamas käinud Tarvo Valker looduskaitsekeskuse Hiiu-Lääne regioonist sõnas, et kühmnokk-luikedele on aasta erakordselt hea, kirjutab Eesti Päevaleht.

“Tavalise maksimumaastaga võrreldes on sel kevadel kühmnokkade pesi kaks ja pool korda rohkem,” märkis Valker. Ta lisas, et pesarohkuse kõrval üllatas ka neis olnud munade hulk. “Kui muidu on pesades keskmiselt kuni viis muna, siis tänavu kuus ja enamgi.”

Kolmes luigepaari pesas aga vaatas talle vastu koguni kümme muna. Varem on linnumehed luigepesades näinud kõige enam kaheksat muna. Nii suure munade hulga tõttu kahtlustas Valker, et ühte pessa on mitu lindu munenud. “Näiteks partide puhul on seda niinimetatud korteripõua korral ikka ette tulnud,” tähendas ta.

Luikede eluolu paremini tundev ornitoloog Leho Luigujõe ei uskunud eriti, et kümne munaga pesadesse oleks korraga mitu luike munenud. “Teades seda, kuivõrd agressiivne on kühmnokk-luik teise paari suhtes, on see vähe tõenäoline,” rääkis ta. “Olen näinud, et sissetungijad uputatakse lausa ära.”

Luigujõe arvates võib tänavuse luigepesade ja ka munade rohkuse taga olla äärmiselt heade oludega kevad. “Eks lindudega on ikka nii, et mõnikord on neil hea pesitsusaasta ja teisel aastal võib see jälle täielikult ebaõnnestuda,” rääkis Luigujõe.

“Enamasti aga sõltub kõik pesitsusperioodi algusest — tänavune soe kevad oli neile igati soodne. Loomulikult on neile äärmiselt tähtis ka toidubaas — järelikult on seda neile piisavalt olnud.”

Ühtlasi ei välistanud Luigujõe võimalust, et luigepesade küllus võib olla tingitud sel kevadel pesitsusküpseks saanud uuest ja arvukast luigepõlvkonnast. Hinnangute kohaselt küündib Eestis pesitsevate kühmnokk-luigepaaride arv 2500– 3000-ni.