Inimesed on noid helenduvaid elektrikerasid näinud juba aastasadu, seostades neid kõigega äikesetormidest maavärinate ja lendavate taldrikuteni, vahendab ABC Science.

Üllitamise-eelseid teadustöid koondaval veebilehel arxiv.org annavad Austria Innsbrucki ülikooli doktorid Joseph Peer ja Alexander Kendl teada, et neil on õnnestunud koljut läbiva e. transkraniaalse magnetstimulatsiooni (TMS) abil leida uusi juhtlõngu, mis aitaksid nähtust selgitada.

TMS-tehnoloogia võimaldab koljut avamata uurida aju tegevust ajuneuroneis pingete tekitamiseks piisavalt tugeva magnetvälja tormilise muutmisega. Välju saab spetsiifiliste mõjude uurimiseks keskendada täpselt konkreetsetele ajupiirkondadele.

Teadlased avastasid, et kui suunata magnetväljad ajukoore nägemispiirkonnale, panevad sel moel tekitatud pöörised inimesi arvama, et nad näevad ketaste- ja joontekujulisi tulesid. Kui väljafookuse asukoht ajukoore pinnal liikus, liikusid ka nähtud tuled.

Peer ja Kendl väidavad, et korduvate välgulöökidega seonduvad muutuvad väljad on piisavalt võimsad, et kutsuda 200 meetri raadiuses inimestel esile sarnast nähtust.

“Pikselöök peab olema konkreetset tüüpi, mitmete korduvate tabamustega mitme sekundi vältel samasse punkti,” selgitavad uurijad.

Peeri ja Kendli tagasihoidlikul hinnangul tajub umbkaudu 1% kõigist pikse lähedaltkogejaist tõenäoliselt sellisel moel koljuväliselt tekitatud läveüleseid ajukoore-stiimuleid.

“Vaatlejad ei pea viibima välitingimustes, vaid võivad asuda ka hoone või lennumasina kaitsva seina taga,” lisavad nad.

“On vägagi võimalik, et taoliste sündmuste toimumisel tekivad inimesel samasugused meelepetted nagu kutsuti esile meie laborikatsetes, teisisõnu, nad näevad kiiskavaid jooni ja kerasid, mis paistavad ruumis hõljuvat,” kuulutavad teadlased.