Möödunud nädalal ajakirjas BMC Public Health avaldatud uurimuse raames leidsid Austraalia riikliku ülikooli ANU uurijad, et töötuks jäänud inimesed olid tõenäolisemalt õnnelikumad kui need, kes olid saanud kehva töökoha, vahendab ABC Science.

Uurijad määratlesid kehvi töökohti sellistena, kus kindlus töö püsimise suhtes oli väike, töökoormus ebareaalne või kontroll koormuse haldamise üle väike, või puudusid väljavaated.

Varasemad uuringud on näidanud, et töötavate inimeste vaimne tervis on parem kui töötutel, mistõttu pingutused vaimset heaolu ja ühiskondlikku hõlmatust parendada on keskendunud inimeste tagasi tööle juhatamisele.

Lood pole aga sugugi nii lihtsad, osutab Liana Leach ANU vaimse tervise uuringute keskuse juurest. „Mitte iga töö pole tingimata parem kui töö täielik puudumine; ja küsimus pole sugugi ka konkreetset tüüpi töös,” ütleb Leach. „Igal töökohal võivad ilmneda kehvad tingimused.”

Teadlased uurisid umbes 4000 Canberra ja Queanbeyani elanikku. Uurimuses osalenud inimesed pidid täitma küsimustiku nende tööhõive seisundi ja töötingimuste ning vaimse heaolu kohta. Sama uuringut korrati neli aastat hiljem.

Tulemused on olulised nii tööandjate kui inimesi tagasi tööle juhatavate abiprogrammide seisukohalt, rõhutab Leach.

„Abiprogrammid keskenduvad tihti abivajajale võimalikult kiiresti ükskõik millise töö leidmisele. Meie uurimus näitab, et kui ei hakata inimestele leidma selliseid töid, mis neile rahuldust pakuvad, pole tõenäoline sellega ei suurendada nende vaimset heaolu ega pärssida ühiskondlikku kõrvalejäetust.”

Jälgi Forte teadusuudiseid ka Twitteris!