Ajakirjas Molecular Pharmaceutics ilmunud USA keemialiidu ACS aruanne kirjeldab laboratoorseid katseid, milles alkohol muutis mitmed ravimid organismile kuni kolm korda kergemini omastatavaks, mis sisuliselt tähendab algupärase ravimiannuse kolmekordistamist, vahendab Science Daily.

Christel Bergström ja kolleegid selgitavad, et joogipiiritus e etanool võib nii käsimüügi- kui retseptravimite tarvitamise korral suurendada kogust, mis organismile pärast konkreetse doosi manustamist „kättesaadavaks“ muutub. Alkohol võib mõjutada ensüümide ja muude kehaomaste ainete ristreaktsioone paljudega enam kui viiest tuhandest turul leiduvast medikamendist.

Mõned neist ravimitest ei lahustu hästi seedetraktis, eriti maos ja sooltes. Uurijad kontrollisid katseliselt, kas etanool muudab ravimeid kergemini lahustuvaks, eeldades, et alkoholiga kombineerimine muudaks ravimid organismile omastatavamaks ja võimendaks tõenäoliselt nende mõju.

Võrdlemaks, kui kiiresti medikamendid alkoholi koostoimel ja selle puudumisel lahustuvad, võtsid uurijad appi peensoolekeskkonna simulatsiooni. Ligi 60 protsenti katsetesse hõlmatud 22 ravimist lahustus alkoholi juuresolekul palju kiiremini.

Lisaks selgus, et teatud tüüpi, näiteks happelise koostisega ainetele oli alkoholi mõju veel märksa suurem. Mõned levinud happelised ravimid on antikoagulant varfariin (Marevan), vähiravim tamoksifeen (Nolvadex) ning valu- ja põletikuvaigisti naprokseen (Emox, Nalgesin).