Teadlaste väitel aitab too looduslik magusaine organismil tõhusalt pohmeluse toksiliste järelnähtudega võidelda, vahendab The Daily Telegraph.

Ühendkuningriigi keemialiit RSC kinnitab, et mees sisalduv fruktoos ehk puuviljasuhkur — mida leidub ka näiteks õuntes ja paprikas — on alkoholi lõhustamisel ohututeks kõrvalsaadusteks hädavajalik.

Pohmelus on ebameeldiv seetõttu, et alkohol lõhustatakse kõigepealt atseetaldehüüdiks, mis on organismile toksiline, selgitas keemialiidu esindaja John Emsley.

Atseetaldehüüd omakorda teisendatakse — fruktoosi abil — atsetaadiks, mis põletatakse organismi normaalse ainevahetuse käigus; selle jääksaadus süsinikdioksiid väljutatakse hingeõhus.

Mee serveerimine röstsaial lisab einele kaaliumit ja naatriumit, mis on organismile alkoholiga võitlemisel samuti abiks.

„Rõõm tuleb alkoholist. Pohmelus tuleb atseetaldehüüdist. See on toksiline kemikaal, milleks alkohol organismis muundatakse ja mis põhjustabki tuikavat peavalu, südamepööritust ja võimalik, et oksendamist,” ütleb Emsley. “Pohmelus kaob sedamööda, kuidas atseetaldehüüd tasapisi vähem toksilisteks kemikaalideks teisendatakse.”

Tarbija keemiateatmiku „Consumer’s Good Chemical Guide” koostaja Emsley ütleb, et ehkki pohmeluse parimaks ravijaks on aeg, saab selle negatiivseid mõjusid siiski kahandada miinimumini.

Tema sõnul tuleb kasuks see, kui juua esiteks klaasitäis piima ja piirduda värvitute läbipaistvate vägijookidega, näiteks viina või džinniga, rüübates kangema kraami vahele aeg-ajalt alkoholivabu karastusjooke. Samuti võib abi olla enne uinumist joodud poolest liitrist veest.

„Piim aeglustab alkoholi imendumist, mis tähendab, et organism peab korraga maadlema väiksema koguse atseetaldehüüdiga,” selgitab ta,

Džinn on kaks korda destilleerimise teel puhastatud alkohol ning selle taimsed maitsed tulenevad tõesti vaid mikroskoopilistest lisaaine-kogustest. Vältige looduslikke kemikaale sisaldavaid tumedavärvilisi jooke, mis võivad avaldada soovimatut mõju.

Alkohol süvendab vedelikukaotust — sellest ka sagedane tualeti vahet käimine. Vedelikuvaegus omakorda teeb pohmeluse hullemaks, mistõttu tulekski alkoholi vahele aeg-ajalt muid vedelikke pruukida ning enne magamaheitmist juua suur klaasitäis vett.”

Jälgi Forte teadusuudiseid ka Twitteris!