Komisjoni liige keeleteadlane Mart Rannut ütles BNS-ile, et Eestis pole välja töötatud ühtegi eestikeelset arvutite kõnetuvastusprogrammi, ehkki peagi tulevad ka Eestis müügile klaviatuurita arvutid.

“Sellise kõnetuvastusprogrammi ettevalmistamine võtaks 3-4 aastat, Eesti pole sellega aga veel alustanudki,” rääkis Rannut pärast kohtumist peaministriga. “Läti ja Leedu on taoliste programmidega juba alustanud,” lisas ta.

Rannuti sõnul on Eesti jäänud välja ka masintõlke arendamiseks mõeldud Euroopa Liidu programmidest.

Laari kohtumisel Euroopa keelteaasta Eesti rahvuskomisjoniga oli kõne all veel Eesti Keele Instituudi vähene rahastamine, riikliku keeleauhinna asutamine ja erialaajakirja Oma Keel väljaandmise jätkamine.

Rannut märkis, et Eesti Keele Instituut on alarahastatud, instituudi töötajate keskmine palk on 4200 krooni kuus ja selle aasta lõpus võib tekkida olukord, kus instituudil pole enam raha isegi palga maksmiseks. Tema sõnul tunnistas peaminister Laar, et riigil pole Eesti Keele Instituudi jaoks raha.

Peaminister lubas samas toetada riikliku keeleauhinna väljaandmist ja rakendusliku suunitlusega erialaajakirja Oma Keel väljaandmise jätkamist.