Jupiteri-suurune planeet nimega HD 189733b on elu jaoks liiga kuum. Hubble’i vaatlused kinnitavad aga, et põhimõtteliselt on võimalik avastada teiste tähtede ümber tiirlevatelt planeetidelt eluga seotud molekule ning võib olla leitakse sel viisil kunagi ka märke maavälisest elust, vahendab
Physorgi uudist.

Varasemate HD 189733b vaatluste käigus on Hubble ja Spitzeri kosmoseteleskoop leidnud jälgi veeaurust. Sel aastal on Hubble’i astronoomid teatanud ka metaani leidmisest planeedi atmosfäärist.

“Avastus on põnev, kuna tõestab, et Hubble võimaldab meil näha molekule, mille abil saame välja selgitada teistel planeetidel esinevad tingimused ja atmosfääri koostise,” ütles NASA teadlane Mark Swain. „Tänu Hubble’ile jõuame ajastusse, kus õpime kiiresti tundma teistel planeetidel leiduvaid molekule.”

Swain kasutas planeedilt eralduva infrapunakiirguse uurimiseks Hubble’i lähisinfrapuna kaamerat ja spektromeetrit (NICMOS). Swain ei leidnud mitte ainult süsinikdioksiidi, vaid ka süsinikmonooksiidi ehk vingugaasi. Molekulid jätavad planeedilt lähtuvale kiirgusele oma unikaalse sõrmejälje. Kirjeldatud töö on esimene, mille käigus on õnnestunud kätte saada eksoplaneedi lähisinfrapunakiirguse spekter.

“Süsinikdioksiid on põhiline elevust tekitav leid, sest sobivates tingimustes võib see olla seotud bioloogilise aktiivsusega,” ütles Swain. “Ainuüksi fakt, et meil õnnestus see avastada ning selle kogust hinnata, on oluline pikaajalises uurimuses, mille eesmärgiks on iseloomustada planeete ning välja selgitada, kas need võiksid olla eluks sobivad.”