Esmakordselt 1980. aastate lõpus väljapakutud meetodit on katsetatud pea sama kaua, kui idee eksisteerinud on - ent tulemused ei ole hoolimata seni läbiviidud kuuest mastaapsetest katsetusest veenvad olnud, vahendab ERR Teadus.

Erinevates uurimustes on leitud, et meetod on arvatust tunduvalt ebaefektiivsem. Värskelt ajakirjas Nature ilmunud uurimus tõestab aga vastupidist. Kaheksa aastat tagasi EIFEX'i eksperimendi raames toimunud Lõuna-Jäämere rauaga väetamine on vilja kandnud.

Töörühma 37 päeva jooksul kogutud mõõtmistulemused näitavad, et algatanud vetikate massilise õitsemise tagajärjel atmosfäärist eemaldatud süsinik on ookeani põhja ladestumas. Veelgi enam, iga raua aatom eemaldas fotosünteesi ergutamise läbi atmosfäärist 13 000 süsiniku aatomit. Vähemalt pool fütoplanktonist on uppunud 1000 meetri sügavusele.

Teadlased kasutasid selle kinnitamiseks vee hägususe mõõtmiseks kasutatavat aparatuuri: kontrollmõõtmised kinnitasid, et katsealast väljaspool oli ookeani põhja uppumas tunduvalt vähem süsinikku.