Aadria mere looderannikul asuv maailma üks omapärasemaid linnu vajub ning seda lõunast ümbritsev meri tõuseb koos maailmamerega. Mõningate hinnangute kohaselt võib linn olla selle sajandi lõpuks merre kadunud. Selline olukord on suures osas tingitud linna ajaloolise osa paiknemisest Veneetsia laguuni madalatel saartel, kuid UNESCO maailmapärandi nimekirja kuuluva linna vajumises on oma osa ka inimtegevusel.

Probleemi suurendas põhjavee pumpamine veevärki eelmise sajandi keskpaigas. Maakoore ülemise kihi kivimite ja setete poorides olev põhjavesi tekitab rõhu, mis aitab vältida maapinna vajumist. Kui poorides rõhk langeb või kaob neist vesi täielikult, võib toimuda pinnaseterade kokkusurumine, mille tulemusel poorid kaovad. Setete tihenemine viib maapinna vajumiseni.

Osa teadlasi näeb probleemi lahendusena eelmisel sajandil välja pumbatud põhjavee Venezia alla teistpidi tagasi pumpamist. Kuigi vee tagasipumpamine ei korva kogu tekitatud kahju, aitaks see peatada linna vajumise ning linna isegi natukene kõrgemale tõsta.