Iga päev kulutatakse maailmas 141 miljardit liitrit magevett lihtsalt selleks, et tualettides vett lasta. Pennsylvania ülikooli töörühm on aga valmis saanud uut tüüpi WC-poti kattekihi, mis võimaldaks pea poole sellest veest aga kokku hoida, vahendab The Guardian.

"Meie tiim on välja töötanud robustse loodusest inspireeritud kattekihi, mis on reoveesetteid ja baktereid tõrjuv ning mis põhimõtteliselt muudaks WC-potid isepuhastuvaks," selgitas tiimi liige Tak-Sing Wong.

Positiivne on ka see, et see ei tähenda, et igaüks peaks tormama poodi uut potti ostma. Kaitsekihi saab luua kaheosalise sprei abiga - esimene kasvatab poti sisepinnale mikroskoopilised karvakesed, teine aga libestab pinda, et tahkemad osakesed poti pinnale ei jääks. Laboris läbi viidud katsed näitasid, et 90 protsendil juhtudest libisesid väljaheited lihtsalt poti pinda mööda alla.

Ühe katmiskorraga oleks pott kaitstud umbes 500 loputuskorral ning kaitsekihi pinnale kandmine võtaks ainult paar minutit. Teadlaste sõnul oleks peale vee säästmise lahendus kasulik ka sellest perspektiivist, et võimaldaks puhtamaid ühistualette, kus koristada tuleks harvemini ning mis samuti ka vähem haiseks.

Samas on hetkel üks probleem, mis leiutise kasutuselevõttu pärsib. Katsed näitasid, et kui kaetud pind otseselt potti tee leidvaga kokku puutus, kulus see märkimisväärselt kiiremini ning pidas vastu vaid 10-50 vee laskmise korda. See tähendab, et pinda tuleb "päriselt" kasutamise puhul oluliselt tihedamini vahendiga töödelda.

Sellele vaatamata on teadlastel oma ideesse usku ning praeguseks on nad asutanud idufirma, mille eesmärgiks on loodud lahendus reaalselt müüdavaks tooteks vormida. See tähendab, et ilmselt võime uut tüüpi kattekihiga juba lähitulevikus tualettides ka ise kokku puutuda.