Uurimus oli vastuseks eelmisel aastal teadusväljaandes Renewable and Sustainable Energy Reviews ilmunud artiklile, kus teadlane Benjamin Heard ja ta kolleegid esitasid oma argumendid sajaprotsendilise taastuvenergiale ülemineku vastu.

Näiteks tõid Heard ja ta kolleegid välja, et taastuvenergial põhinevad süsteemid ei saa toimida madala intensiivsusega päikesekiirguse ja tuulega oludes. Samuti tõid nad välja, et sellise suure variatsiooniga elektritootmises on väga keeruline hoida võrku stabiilsena.

"Kuigi paljud Heardi artiklis tõstatatud probleemid on olulised, tuleb aru saada, et tänaste tehniliste võimalustega on võimalik need probleemid lahendada," kommenteeris uurimust Dr. Tom Brown Karlsruhe Tehnoloogiainstituudist, kes oli ka üks uue uurimuse autoritest.

"Veel enam, need lahendused on ka täiesti taskukohased, eriti arvestades järjest langevaid tuule-ja päikeseenergia hindu," lisas omalt poolt Lappeenranta Tehnikaülikooli professor Christian Breyer, samuti üks uurimuse kaasautoritest.

Teadlased tõid näiteks välja, et halvima variandi puhul, kui tuule ja päikeseenergia tootlikkus on madal, on võimalik taastuvenergia tootmiseks kasutada vesinikku või sünteetilist gaasi. Seda muidugi juhul, kui import-eksport, hüdroenergia ja akutehnoloogiate kasutamine ei suuda tekkivat energiavaakumit täita.

Võrgustabiilsuse tagamiseks on teadlaste sõnul olemas palju tehnilisi vahendeid. Näitena on toodud roteeruvad võrgustabilisaatorid ja uued, elektroonikapõhised lahendused. Teadlased käisid näiteid selliste vahendite kohta kogumas üle kogu maailma alates Tansaaniast lõpetades Taaniga.

"Meie uurimus võtab need müüdid ühekaupa koost lahti ja vastab neile," kommenteeris uuringut samuti selle autoriks olnud Aalborgi Ülikooli teadlane Brian Vad Mathiesen. "Nüüd lähme tagasi oluliseima juurde ja otsime odavaid võimalusi, et fossiilkütused meie energiasüsteemist eemaldada ning seeläbi lahendada kliima-ja terviseprobleemid, mida nende kasutamine kaasa toob."

Loe uurimust täismahus siin.