Kui inimene köhib, võib tekkida küsimus, kas ta on nakatunud mõnda haigusesse või on tegemist lihtsalt ühe süütu köhatusega. USA teadlaste läbi viidud uuringust selgub, et inimesed ei suuda köhatuse heli põhjal eristada, kas see on põhjustatud mõnest haigusest või mitte.

Uuringu juhtivautor Nicholas M. Michalak ütles, et varasemad uuringud on näidanud, et haige ja terve inimese köhimise vahel on erinevused olemas, kuid nüüd selgus, et inimese kõrv ei pruugi neid eristada.

Seejuures on uuringud näidanud, et teiste meeltega, näiteks nägemise või lõhna abil, suudab inimene üsna täpselt hinnata nakatumist mõnda haigusesse.

Michalak ja ta kolleegid palusid osalejatel hinnata, kas köhimise ja aevastamise heli on põhjustanud nakkushaigust põdev inimene või mitte.

Keskmiselt tuvastasid uuringus osalejad neljal korral kümnest õigesti, kas tegemist on terve või haige inimese köha heliga. Hinnangu täpsus ei paranenud ka siis, kui osalejad teadsid nakatunud inimestelt pärinevate helide tegelikku arvu.