Varasemate uuringute metaanalüüsid on näidanud erinevaid tulemusi. Osad uuringud väidavad, et on kahjutud, teised jälle rõhutavad, et antidepressandid suurendavad suitsiidiriski.

Grupp teadlasi maailma erinevatest ülikoolidest on nüüdseks süstemaatiliselt hinnanud 45 metaanalüüsi, mis sisaldasid üle 1000 vaatlusuuringu. Hinnangute tulemuseks selgus, et antidepressandid ei põhjusta kahjulikke tervisemõjusid.

“Teadaolevalt on see esimene nii laiaulatuslik antidepressantide kasutamisega seotud mõjude uuring. On oluline teada, et selles ei hinnatud ravimite efektiivsust,” ütles uuringu juht Elena Dragioti, Linköpingi Ülikooli meditsiini- ja terviseosakonna õppejõud.

Teadusajakirjas JAMA Psychiatry avaldatud uuring tõestas, et vaatlusuuringutes mainitud tervisemõjud, näiteks enesetapp, olid tõenäoliselt tingitud tarvitaja vaimsest seisundist, mitte ravimist endast.

“Metaanalüüsidest selgus, et on siiski aspekte, mida tuleks antideprsessantide tarvitamisel veelgi uurida. Näiteks tuleb kliiniliselt jälgida ravimite kõrvaltoimeid, sest pikaajaliste kahjulike tervisemõjude kohta on siiani veel vähe tõendeid.

Samuti ei ole veel uuritud mitmeid uuemaid antidepressante,” ütles Kreeka Ioannina Ülikooli ja Ühendkuningriigi Imperial Kolledži epidemioloog Evangelos Evangelou.