NEO (Near Earth Object) programm on USA kosmoseagentuuri juures tegutsev töörühm, mis üritab registreerida ja tuvastada võimalikke kosmilisi ohte maakerale. Ligemale sada inimest tegeleb pidevalt asteroidide jälgimisega, kasutades selleks küll piiratud hulka kaameraid, aga neil on ka piisavalt tegemist enam kui tuhande suurema taevakivi jälgimisega, mille läbimõõt algab pihta kilomeetrist.

Neistki on kirjas praegu vaid kaks kolmandikku, ehk USA kongressilt saadud ülesanne kõik nii suured asteroidid kataloogi kanda on siiani täitmata, aga see pole ka just kõige kergem töö. Kõige tõhusam kaamera asteroidide ennetavaks avastamiseks asub New Mexicos, abiks on ka teleskoobid Hawaiil ja Arizonas, lisaks muidugi vabatahtlikud mujalt maailmast.

Nn Tšeljabinski-asteroidi ei jõutud isegi tähele panna, enne kui ta kuulina Maa atmosfääri sisenes. Alla 40-meetrised asteroidid pääsevad sageli sõelast läbi, kuna NASA hinnangul on isegi üle 40-meetrisi asteroide Maa teekonnal rohkem kui miljon. 

NEO programmi juhiks on Don Yeomans:

Väikseim möödalennul olev asteroid, mis neil praegu jälgimise all, on 22-meetrine. Eile lendas siis Kuu-kauguselt mööda 7-16-meetrine kivikamakas 2013 EC, lisaks 58-61 korda kaugemalt ka 2007 EK (läbimõõduga 8,4 meetrit) ja 2012 WH (49 meetrit), teab neo.jpl.nasa.gov tagantjärele märkida.

Seega kolm asteroidi päevas, täna on veel kirjas kaks, homme veel kaks asteroidi, mis kõik lendavad mööda küll oluliselt kaugemalt kui Kuu. Lähemalt kui viis Kuu-kaugust möödub meist laupäeval üks 140-meetrine, 18. märtsil üks 31-meetrine, 13. aprillil üks 69-meetrine kivikamakas. Ja kalender on täis 13. juunini, kui arvestada nendega, mis internetilehele kirja on pandud.

Ükski nendest küll Maaga kokkupõrkekursil ei ole, aga paistab, et kõiki väiksemaid asteroide NEO-programm õigel ajal näha ei jõuagi. Ja kui jõuakski, pole vist ühtki raketti neid tõrjumas.