Loomade huku on peamiselt põhjustanud sügav lumi, mis on takistanud nende liikumist karjamaal ja juurdepääsu loomasöödale, vahendab
Reutersi uudist.

Punase Risti algatatud kampaaniaga loodetakse koguda Mongoolia karjustele miljon Šveitsi franki.

“Hukkunud kariloomade arv on suurenenud äärmiselt kiiresti,” ütleb Francis Markus, Punase Risti Ida-Aasia regiooni kommunikatsioonijuht. “See tähendab tuhandete karjapidajate sattumist kohutavasse olukorda.”

Umbes kolmandik Mongoolia kolmemiljonilisest elanikkonnast on rändkarjakasvatajad ehk nomaadid, lisaks paljud teised, kes kasvatavad karju piiritletud maa-alal. Mongoollased võtavad sageli võlgu, et osta ja kasvatada üles oma kariloomad, lootes teenida raha tagasi villa, liha ja nahkade müügist.

Samasugune ilmastikukombinatsioon nagu tänavu, kus kuivale suvele järgnesid madalad talvetemperatuurid ja paks lumi, oli Mongoolias viimati kümme aastat tagasi.

Maailmapanga raporti järgi langes Mongoolia 21-st provintsist üheksateistkümnes tänavu talvel temperatuur alla 40 C°. Mongoolia maapiirkondade elanike varast on eluskarjad moodustanud keskmiselt 63%. Veidi rohkem kui üks kolmandik rahvastikust teenib elatist loomapidamisega.

Karjus Tsendjavi sõnul on tema ainus lootus ellu jääda  võimalus saada abi ja toetust valitsuselt ja heategevuselt.

“Olen näinud korduvalt selliseid talvi, mis põhjustavad loomade surma. Kuid kunagi varem pole see olukord olnud nii hull,” ütleb Tsendjav Punase Risti rajatud apteegis.