Nagu selgub aju aktiivsuse mõõtmistest, ei ole aga naiste jaoks, olgu nad emad või mitte, ühtegi heli, mis kindlamini une ära ajaks kui väikelapse hala, vahendab The Daily Telegraph.

Aju aktiivsusmustreid kõige suuremal määral segi paiskavate helide uurimine annab mõista, et sugude vahel esineb väga suuri erinevusi.

Meeste und häirivatest helidest on esikohal auto signalisatsiooni tuututamine läheduses, millele järgnevad tuule ulg ja kärbse sumin. Imiku nutt ei küündi isegi meeste unehäirijate esikümnesse. 

Eksperdid toimetasid uuringuid laboratooriumis MindLab suurema uurimuse raames, mille eesmärk on välja selgitada hea ööune tegelik tähtsus.

MindLab rekonstrueeris iga katsealuse jaoks sobiva unekeskkonna, kus taasesitati helisid ja mõõdeti elektro-entsefalograafiga, kuidas need regulaarset ajutegevust häirivad.

Eraldine uuring näitab, et 29% kõigist täiskasvanutest kannatab viiel kuni seitsmel ööl nädalas ööune häirete all, ning veel 27% ärkavad öösel üles üks või kaks korda nädalas.

54% naistest, kellelt küsiti, mis nende und segab, andis vastuseks partneri norskamise. Üks kümnest naisest vastas, et neid hoiab ärkvel korterikaaslaste või naabrite lärmakas suguelu. Kolmandik nii meestest kui ka naistest on kolinud eraldi tuppa, et üldse magada saada.

Mõlemaid, nii mehi kui ka naisi häirib ühevõrra ka purjus lärmamine, kostku see siis kodu lähedalt kõrtsist või akna alt tänavalt.

“Mitte miski ei tekita tõenäolisemalt kurnatust ja masendust kui häiritud uni, eriti, kui une häirimine leiab aset mitmel järjestikusel ööl. Nagu käesolev ainulaadne uurimus näitab, häirivad mõned helid, nagu partneri köhimine või norskamine, mehi ja naisi ühepalju, ent teised helid, nagu tuule ulgumine, segavad mehi rohkem kui naisi. Naisi häirib aga suurema tõenäosusega lapse nutt,” ütleb MindLabi psühholoog David Lewis.

Lewise arvates võivad taolised erinevused tundlikkuses viidata evolutsioonilistele erinevustele, mis muudavad naised vastuvõtlikuks helidele, mis võivad anda märku potentsiaalsest ohust nende lastele, samas kui mehed on peenemini häälestatud helidele, mis võivad anda märku ohust kogu perele.

Uurimusest selgus ka, et naiste und on kergem häirida kui meeste oma ning et meestel on lihtsam pärast ärkamist taas uinuda.

Kümme kõige tõenäolisemalt unest äratavat heli meestel:

1. Auto häireseade

2. Tuule ulgumine

3. Kärbse sumin

4. Norskamine

5. Hääled kanalisatsioonist

6. Ritsikate siristamine

7. Sireenid

8. Kella tiksumine

9. Puurimine / töömeeste hääled

10. Tilkuv kraan

Kümme kõige tõenäolisemalt unest äratavat heli naistel:

1. Lapse vääksumine

2. Tilkuv kraan

3. Lärmamine

4. Norskamine

5. Kärbse sumin

6. Puurimine / töömeeste hääled

7. Sireenid

8. Auto häireseade

9. Tuule ulgumine

10. Hääled kanalisatsioonist