Algselt inimese vähirakkudega töötanud Ines Diaz-Laviada ja kolleegid Madridis tegutsevast Alcala ülikoolist testisid ühe ühendi mõju ka hiirtel ja avastasid, et see pärssis kasvaja vohamist märkimisväärselt, vahendab Reuters.

Ajakirjas British Journal of Cancer avaldatud uuring on märgiks kasvavast huvist kanepis leiduvate kannabinoidideks nimetatavate aktiivsete kemikaalide meditsiinilise kasutuse vastu.

Siiski rõhutasid eksperdid, et uuring alles sondeerib pinda ning tulemuste rakendamiseks inimeste vähiravis on vaja teha veel aastaid katseid ja palju tööd.

“Tegemist on põneva uurimistööga, mis avab uusi teid võimalike sihtravimite uurimiseks, kuid kõik on alles algusjärgus,” ütles Ühendkuningriigi vähiuuringute ühenduse Cancer Research UK, millele kuulub ka mainitud ajakiri, teabelevi osakonna juhataja Lesley Walker. “Absoluutselt ei tähenda see, et mehed saaksid kanepit suitsetades eesnäärmevähiga võidelda.“ 

Arvatakse, et Hispaania töörühma uuritud kannabinoidid ründavad eesnäärmevähki sellepärast, et blokeerivad kasvajarakkude pinnal olevaid retseptoreid ehk molekulaarväravaid. Nii koheldud rakud ei saa enam jaguneda.

Põhimõtteliselt oskavad vähirakkude retseptorid kanepis leiduvaid kemikaale ära tunda ja nendega “rääkida”, ütleb Diaz-Laviada. “Need kemikaalid võivad peatada eesnäärmevähi rakkude jagunemise ja kasvu ning võiksid kujuneda uute potentsiaalsete eesnäärmevähi ravimite alaste uuringute sihtmärgiks.“ 

Diaz-Laviada rühma töö kahe kannabinoidiga — metanandamiidi ja JWH-015-ga — on esimene tõestus, et nimetatud kanepikemikaalid vähirakkude jagunemist ennetavad.

Mõned ravimifirmad uurivad juba kannabinoidide kasutamise võimalusi vähiravis. Suurbritannia kanepimeditsiini-spetsialistide ettevõte GW Pharmaceuticals on üks sellistest.

Ettevõte viib koostöös Jaapani kontserniga Otsuka läbi varajase staadiumi uuringuid kanepiekstraktide kasutamise alal eesmärgiga pärssida eesnäärmevähki — kõige sagedamini diagnoositavat vähktõbe meestel —, nagu ka rinna- ja ajuvähki.

GW on juba välja töötanud keele alla piserdatava ravimi Sativex, mis leevendab mõningaid polüskleroosi sümptomeid ja mida ettevõte kavatseb Euroopas turustada koostöös ravimifirmadega Bayer AG ja Almirall.

Teised katsed kannabinoidsüsteemi meditsiinis ära kasutada on olnud vähem edukad. Ravimikontsern Sanofi-Aventis oli mullu sunnitud turult kõrvaldama kaalukaotusravimi Acomplia, sest selle kasutamisega seondusid vaimsed häired.