Teadlaste sõnul tuleb selle uurimuse valguses ümber hinnata kaltsiumitablettide andmise mõttekus, sest lisaks on nende efektiivsus osteoporoosi ravimisel küsitav, vahendab Novaator portaali PhysOrg uudist.

Peamiselt võtavad kaltsiumitablette vanemas eas naised, kes asetavad end seeläbi 30 protsenti suuremasse müokardi infarkt saamise ohtu. Vähemal määral suurenes ka insuldi tekke tõenäosus, kirjutavad teadlased ajakirjas British Medical Journal.

Teadlased võtsid vaatluse alla 11 uurimust, milles analüüsiti kokku 12 000 kaltsiumitablette võtvat patsienti. Tulemuste interpreteerimisel arvestati ka uuringute ülesehituse ja kvaliteedi erinevustega. Teadlased leidsid kõigi uurimuste andmete interpreteerimisel, et kaltsiumitabletid suurendavad südameprobleemidesse haigestumise tõenäosust. Seos kehtis sõltumata uuritavate vanusest, soost ja kaltsiumitableti tüübist.

Teadlaste sõnul tuleb kaltsiumitablettide väljakirjutamisse suhtuda edaspidi märksa ettevaatlikumalt, sest nende kasulikkus osteoporoosi tõrjumisel on mõnevõrra küsitav. Kui siiani arvati, et kahju nad ikka ei tee, siis nüüd enam nii väita ei saa.