„Seade on olemas, sai pakutud tudengitele võimalus eri pakendite tugevust testida,” ütles TTÜ masinaehituse instituudi dotsent Tauno Otto, kirjutab Eesti Päevaleht.

Teadus- ja arendustöö metoodika nime kandva kursuse raames peavad tudengid nimelt püstitama hüpoteese ja kontrollima nende paikapidavust tegelikkuses. Seekordne hüpotees, et Kalevi kompvekke on raske avada, leidis katse tulemusel kinnitust. Kokku tegid tudengid kümme katset, viis Kalevi ja viis Karuna kompvekkidega.

Mullu võrdlesid tudengid tuntumate pakendite avamiseks vajaminevat jõudu. Selgus, et Kalevi kommipaki avamine nõudis kolm korda rohkem jõudu kui jogurtipakendi ja kaks kolmandikku rohkem jõudu kui õllepurgi avamine.

Katsetel rakendatud tõmbeseadet Tinius Olsen H10K-T saab lisaks teaduskatsetele kasutada ka eri toodete, materjalide, pakendite, tõmblukkude jms katsetamiseks. Seadmega kaasas olev andmebaas võimaldab võrrelda saadud tulemusi oluliste tootjate standarditega.

„Eks ta vaikselt teenib raha ka,” tõdes Otto. „Kalev, tõsi küll, pole meie poole pöördunud, katse kommipaberiga sai tehtud oma algatusel.”

Otto ei tahtnud täpsustada, mis firmad ja mida on katsetanud. „Ettevõtete huvi on eeskätt uurida, miks mingi asi katki läheb, ja tagada, et enam ei läheks.”