Veel huvitavama tehnoloogiaga on aga välja tulnud Bristoli ülikool, kus arendati välja ultrahelitehnoloogia õhku kolmemõõtmeliste katsutavate objektide tekitamiseks, kirjutab AM.ee.

Raketiteadust siin taga pole: tegu on peenikest ultrahelilainet tekitavate seadmetega, mis paigutatakse üksteise kõrvale maatriksina.

Käega nende kohal midagi kombates tabab sõrm õigesse kohta suunatud ultrahelivõnkumisi, mis tekitavad puudutusaistingu. Kui seda juhtida kolmemõõtmelise maatriks-ultraheli-"printeriga", siis jääbki inimesele mulje, et ta katsub reaalset, kindla kujuga asja.

Selleks, et ei peaks pimeduses kobama, saab sellesama kolmemõõtmelise asja ka õhku hologrammina kuvada, aga see on juba pea et vormistamise küsimus.

Kui selline kompamiskasutajaliides valmis saab, siis avardab see meie arvutitega suhtlemise võimalusi jälle tohutult.

Kasutusvõimaluste kohta

Kasutusvaldkondi sellise kombatava hologrammi jaoks on palju, mõned näited:

* auto armatuurinupud, mis "sirutuvad" õhku juhi käeulatusse

* Wii, PlayStation ja Xbox seda ostaksid: katsu oma mängu, vooli kolmemõõtmeliselt

* või - jah, ka pornotööstuses on siin rakendust küllaga

* pimedad saavad jälle "nägijateks" - 3D kaamera esitab nähtavad kujutised nägemispuudega inimese ees kombatava objektina

* Turistid saavad vaatamata nägemispuudele taas käia maailmakuulsaid vaatamisväärsusi seekord juba oma käega katsumas.

* mitmesugused osavaid käsi nõudvad ametid saavad ülihea treeningvahendi. Kirurgid saavad näiteks õppida opereerimist või "katsuda" patsiendi sisemust

* kasutajaliidesed omandavad uue mõõte. Mobiili pisikestest ikoonidest saavad suured peopessa mahtuvad hoovad, nii et juhtida saab virtuaalsel juhtpuldil ka suuri seadmeid, kasvõi ekskavaatoreid või laevu

* e-poed saavad uue hingamise. Keegi ei saa enam öelda, et e-poes ei saa asju käes hoida ja katsuda

* muuseumid muutuvad virtuaalseks ja lubavad eksponaate kõigil puutuda

Puudutatavad ultrahelikujundid töötas välja Bristoli interaktsiooni- ja graafika grupp arvutiteaduste osakonnas.

Tunnetatava hologrammi test ilmselt näeb tulevikus välja selline: "see oli suhteliselt pehme ja sile, aga rasterdamist oli sõrmega siiski veel tunda. Samuti kippus objekt natuke hõljuma sõrme all."