Kui seni arvatud, et meditatsioonist positiivse kasu lõikamiseks on vajalik range distsipliin ja täielik pühendumine, siis ajakirjas Consciousness and Cognition avaldatud värske uurimus tõestab vastupidist, vahendavad
.

Fadel Zeidan väidab oma äsja avaldatud uurimustöös, et juba vähem kui nädala vältel praktiseeritud meditatsiooni harjutused suurendavad vaimset võimekust.

Zeidani uurimisrühma poolt läbiviidud eksperimentidest selgus, et inimesed, kes olid nelja päeva vältel iga päev 20 minutit mediteerinud, sooritasid kontrolligrupiga võrreldes kognitiivsete võimete testi oluliselt paremate tulemustega.

“Meile tuli suure üllatusena, et tähelepanuväärset  arengut võis täheldada juba pärast 4 päeva mediteerimise harjutamist,” nentis Zeidan. “Need katsed tõestavad, et mõistus on väga kergelt mõjutatav ja muudetav eriti mediteerimise kaudu.”
 
Katses osalenud inimesed ei olnud varem tõsiselt mediteerimisega tegelenud ning neile etteantud harjutused sisaldasid peamiselt hingamisele keskendumist ja kõigi pähe tulevate mõtete eemalt jälgimist ja vabastamist.