„Liigsekundi“ sisse viimise otsus tehti Maa Pöörlemise Referentssüsteemide Teenistuses (Earth Rotation and Reference Systems Service) selleks, et viia maailma täpseima ajamõõtjana tuntud aatomikell kooskõlasse pidevalt aeglustuva Maa pöörlemisega.

Kuigi planeedi pöörlemine aeglustub väga aeglaselt, on see piisav, et tekitada pikkade ajaperioodide peale tuntavaid erinevusi kellaaja ja meie tunnetatava päeva-öö tsükli vahel. Selleks, et kasutatavat ajasüsteemi looduslike tsüklitega sünkroonis hoida viiakse iga paari aasta tagant sisse selliseid liigsekundeid. Alates 1972. Aastast on seda toimunud kokku 25 korda. Viimane liigsekund oli 2012. aastal, täpselt kolm aastat enne eelseisvat.

Mitmed ülitäpsed kellad ja aja mõõtmise süsteemid võivad seetõttu teisipäeva õhtul näidata korraks ajaks 23:59:60. Börsil kauplejad ja paljud teised täpse ajamõõtmise osas tundlike valdkondade esindajad on mures võimalik häirete osas. Kui arvutisüsteemid ei ole eripäraseks olukorraks valmis, võib see sellistele tegevustele laastavalt mõjuda. 

Arvutite jaoks on päeva pikkus 86 400 sekundit ja kui üritada seda ühe sekundi võrra pikendada, võib see eriti Unixi-põhistes süsteemides probleeme tekitada. Varasemad liigsekundid on tekitanud ligipääsu probleeme paljudel populaarsetel veebilehtedel nagu näiteks Reddit, Yelp ja Foursquare.

2012. aasta liigsekund põhjustas Austraalias 400 lennu hilinemise, kuna arvutisüsteemid kukkusid kokku ja töötajad pidid kõik check-in’id käsitsi tegema. Kuigi ülemaailmsed internetihäired on ebatõenäolised, võib kasvav interneti kasutamine põhjustada ka ebamugavusi aina rohkematele inimestele.